Billig benzin – sådan gør du

Benzinpriserne er eksploderet på det seneste, og vi skal forvente at bruge væsentligt flere penge på brændstof i de kommende år.
Der findes en række gode benzin pris portaler, fx https://www.ok.dk/privat/produkter/benzinkort/benzinpriser, som hjælper dig med at finde de billigste priser i dit lokalområde.


Problemet er bare, at du selvom du sparer et par kroner hver gang du tanker, så kunne du i virkeligheden spare langt mere benzin ved at ændre din grundlæggende kørestil. I følge eksperter er det ikke usædvanligt, at den typiske danske billist vil kunne spare 10-35% benzin eller diesel, blot ved at følge en række anbefalinger.

Sådan kører du økonomisk
1. Undgå høje hastigheder
Jo mere din hastighed stiger – jo mere stiger luftmodstanden og det sker eksponentiel. Kører du 100 km/t i stedet for 130 km/t, vil du sparer 30% på din benzinregning.

2. Undgå voldsom acceleration og hårde opbremsninger

Ved at forudse trafikken, anvende langsom stabil acceleration og bremsning, kan du forbedre din brændstoføkonomi med så meget som 20%.

3. Hold dæktrykket korrekt
Hold lufttrykket i dækkene  på det niveau, der anbefales af bilfabrikanten. En enkelt dæk, der ikke har det korrekte dæktryk, kan nemt brændstofforbruget med 1%. bare ved 2 PSI / 0,13 bar. Det skyldes naturligvis, at rullemodstanden øges.

4. Brug kun A/C og klimaanlæg moderat
Når klimaanlægget er tændt sætter det ekstra belastning på motoren, hvilket bruger mere brændstof, Man anslår at et aircondition anlæg nemt kan bruge 10-15% ekstra brændstof.

5. Hold vinduerne lukket

Åbne vinduer, især ved landevejs og motorvejs hastigheder, øger træk og resulterer i nedsat brændstoføkonomi på op til 10%. Helt galt er det naturligvis, hvis du kører både med åbne vinduer og tændt A/C anlæg.

6. Overhold service
Korrekt vedligeholdelse af bilen, giver bedre brændstoføkonomi, da beskidte luft filtre, gamle tændrør eller lave væskestande generelt forringer din brændstof økonomi betragteligt.

7. Brug autopiloten til at spare penge
En konstant fart over lange afstande giver store besparelser, da du undgår unødvendige accelerationer.

8. Undgå tunge læs
Fjern ting fra bilen som du ikke længere bruger, det kan hurtigt blive dyrt i benzin at køre rundt med ting du skulle have taget ud forlængst.

9. Undgå tomgang

Hvis du forventer at forblive stoppet i mere end 1 minut, sluk da bilen!! At starte bilen igen bruger langt mindre brændstof end tomgang, som i øvrigt soder motoren til.
Vidste du, at en dieselmotor ikke kan blive varm ved at holde i tomgang, da den ikke udvikler særlig meget varme – hvilket også er grunden til at en dieselbil udnytter energien bedre end en benzinbil.

10. Køb brændstoføkonomisk (og praktisk) bil
Hvor langt på literen er noget af sandheden, men du skal også kigge på bilens størrelse. Selvfølgelig kører en lille bil langt på literen, men det hjælper ikke noget hvis ungernes sportstasker ikke kan være i bagagerummet. Kig efter hvor langt bilen kører på literen, men tænk også på bilens størrelse.

11. Kend din bils motor
En benzin motor vil være med økonomisk ved 2.500 omdrejninger, en dieselbil skal derimod helst ligge omkring 1.800-2.000 omdrejninger.

12. Afmonter tagboks og tagskinner
Kører du rundt med din tagboks øger du bilens luftmodstanden betydeligt, det ødelægger din brændstoføkonomi, da bilen skal bruge flere kræfter på fremdrift.