Tænk på miljøet og spar penge

Vidste du at flaskevand du køber i butikken kræver 1.500 gange mere energi end vand fra hanen? Her er flere energi-tips!

SPAR: Du kan spare både miljøet og tegnebogen med nogle simple tiltag.

Er du opsat på at spare miljøet for forurening, energiforbrug og CO2-udslip? Her får du tipsene du selv kan bruge i din hverdag, og samtidig spare penge. De nye grønne afgifter, gør at du kan spare mange penge ved at tænke på miljøet.

Spar på vandet: Skift din bruser til en vandbesparende udgave og udgifterne til bad halveres. En familie som i gennemsnit tager 20 brusebade på 10-12 minutter om ugen, kan spare mindst 1000 kroner om året ved at skifte til en bruser med vandsparer.

Den vigtigste grund til at spare på vandet er, at vand som hældes i afløbet også skal renses. Renseprosessen er energikrævende og medfører et stort CO2-udslip. Derfor bør du også skrue ned for vandet når du børster tænder.

Brug altid en trykkoger: Kogepladen kræver meget mere energi for at koge en liter vand. Det er hurtigere og mere energieffektivt at bruge trykkogeren. Du skal heller ikke koge vand i en mikrobølgeovn, du bruger langt mere energi end i trykkedlen.

Brug opvaskemaskinen: Ja, det kommer måske som en overraskelse, men det er faktisk mindre miljøbelastende at vaske op i maskinen, end når du gør det i hånden. Den moderne opvaskemaskine bruger både mindre vand og energi end opvask i hånden.

Tørretumbler om vinteren: Har du tørretumbler kan du faktisk bruge den med god samvittighed – om vinteren.

Du bruger mere energi på at tørre dit tøj uden tørretumbleren om vinteren, fordi det der skal bruges mere energi til opvarmning af boligen, altså hvis du tørrer tøjet indendørs. I øvrigt er det heller ikke godt for indeklimaet, at tørre tøj indendørs.
Om sommeren bør du som hovedregel tørrer tøjet på tørrestativet udenfor – det sparer du på.

Behold mobilen bare lidt længere:

En mobiltelefon skaber over 75 kilo affald og forurening! Går den i stykker, så få den repararet før du smider den i skraldespanden!
Husk at der er to års reklamationsret på mobiltelefoner, så du har gode muligheder for at reklamere over den defekte mobiltelefon.
LÆS OGSÅ: Sådan finder du en billig mobil uden abonnement

Drop grønsager og frugt fra drivhuse: Drivhusdyrket grønt er mere miljøfarligt end fritdyrket grønt, selv om sistnævnte sejles den halve klode rundt. Opvarmning af drivhuse kræver ekstremt meget energi.
LÆS OGSÅ: Køb de rigtige økologiske varer – hvilke fødevarer er pengene værd?

Sænk temperaturen: I følge undersøgelser reducerer du dine varmeudgifter med ca. 5% for hver grad du skruer ned på temperaturen.
Undgå standby forbrug på dine opladere, TV, anlæg og så videre. Det passive energiforbrug er langt højere end du sikkert regne med.
LÆS OGSÅ: Sådan sparer du kassen på energi

Flyv lidt mindre: Den benhårde priskrig i Danmark, har det gjort det billigere end nogensinde at flyve. Men tænk dig om – en flyrejse tur/retur til syden giver et CO2 udslip i nærheden af 2 tons per person. Så hvis du vil leve op til statens mål om “Et ton mindre”, så kan du gøre det nemt ved at flyve mindre.

Behold den gamle PC:

Der går 245 kg fossilt brændsel for at producere en standard PC med 17 tommers skærm. Det svarer til 725 kilo CO2 udslip. Bærbare computere med lithium batteri, er også meget energikrævende at fremstille, så selvom den bærbare bruger mindre energi, så er den meget dyr at fremstille.

Spis frugt og grønt: Der bruges langt mindre CO2 til at producere frugt og grønt, end hvis du køber oksekød. Produktionen af et kilo oksekød koster et CO2 udslip på ikke mindre end 16 kilo!