Digital svindel er desværre blevet en del af vores hverdag, og både unge og ældre risikerer at blive narret af udspekulerede svindlere. Det er derfor vigtigt at være opmærksom og kunne genkende tegnene på svindel. Her er nogle gode råd til at beskytte dig selv mod phishing, smishing og vishing.
Hvad er phishing, smishing og vishing?
- Phishing: Svindlere sender falske e-mails, der ser ud til at komme fra troværdige kilder som banker eller offentlige myndigheder. Målet er at få dig til at udlevere dine personlige oplysninger.
- Smishing: Det samme som phishing, men via SMS. Svindlere sender beskeder, der ser ud til at komme fra troværdige kilder, og forsøger at lokke dig til at klikke på et link eller udlevere oplysninger.
- Vishing: Svindlere ringer til dig og udgiver sig for at være fra en troværdig organisation for at få dig til at udlevere personlige oplysninger.
Sådan spotter du svindel
- Vær skeptisk overfor uopfordrede kontakter: Hvis du modtager en uventet e-mail, besked eller opkald, hvor du bliver bedt om at udlevere personlige oplysninger, bør du være på vagt. Legitime organisationer vil aldrig bede om følsomme oplysninger på denne måde.
- Tjek afsenderens e-mailadresse: Mange svindlere bruger e-mailadresser, der ligner officielle adresser, men hvis du kigger nærmere, vil du ofte kunne se små forskelle, som f.eks. ekstra bogstaver eller tal.
- Pas på links og vedhæftede filer: Klik aldrig på links eller åbne vedhæftede filer i mistænkelige e-mails eller beskeder. Disse kan indeholde malware eller føre dig til falske hjemmesider, hvor dine oplysninger kan blive stjålet.
- Se efter tegn på hastværk og trusler: Svindlere forsøger ofte at presse dig til at handle hurtigt ved at true med alvorlige konsekvenser, hvis du ikke følger deres instruktioner med det samme. Giv dig selv tid til at tænke og kontakte den pågældende organisation direkte, hvis du er i tvivl.
- Ingen banker eller myndigheder i Danmark beder om følsomme oplysninger via e-mail, SMS eller telefon: Husk, at ingen banker, offentlige myndigheder eller andre troværdige organisationer vil uopfordret bede dig om dine betalingskortoplysninger, CPR-nummer, MitID eller andre login-informationer.
Det kan koste dig alt
Det er vigtigt at forstå, at digital svindel kan have meget alvorlige økonomiske konsekvenser. Hvis du falder for en svindel, kan du risikere at miste hele din formue. Svindlerne er dygtige til at få dig til at tro, at du taler med en troværdig kilde, og før du ved af det, har de adgang til dine bankkonti og andre vigtige oplysninger.
Desværre er det ikke altid, at banken kan hjælpe dig med at få dine penge tilbage, hvis du er blevet svindlet. Selvom mange banker gør deres bedste for at beskytte deres kunder, er der situationer, hvor pengene er tabt for altid. Derfor er det så utroligt vigtigt at være på vagt og aldrig udlevere personlige oplysninger uden at være 100% sikker på modtagerens identitet.
Hvad gør du, hvis du har mistanke om svindel?
Hvis du modtager en mistænkelig e-mail, besked eller opkald, bør du straks:
- Slette beskeden eller lægge røret på: Engager dig ikke med svindleren.
- Kontakt den pågældende organisation direkte: Brug en officiel kontaktvej, som du selv har fundet frem til, for at bekræfte, om henvendelsen er ægte.
- Anmeld hændelsen: Hvis du har udleveret oplysninger, skal du straks kontakte din bank og evt. politiet. Du kan også anmelde phishing-forsøg på sikkerdigital.dk.
Ved at være opmærksom og skeptisk kan du undgå at blive narret af svindlere. Beskyt dine personlige oplysninger og del dem aldrig uopfordret.