Lav dit eget tøj

At være i stand til at lave sit eget tøj, kan føles som en kæmpe udfordring hvis du ikke har prøvet det før. Men når først du mestrer kunsten, at lave dit eget tøj, så vil du og din familie kunne spare mange penge på tøjbudgettet.
Du kan sy alt fra simple t-shirt, hjemmelavet børnetøj, festtøj og måske ligefrem smart modetøj. Vi giver dig her en række gode råd, når du skal lave dit eget tøj.


Ting du skal bruge:

  • Stof, en af de bedste butikker er Stof2000
  • Knappenåle
  • Nåle
  • Tråd
  • Kridt
 • Tøj saks, helst en Fiskars
 • Symaskine
 • Målebånd
 • Noget gammelt tøj du kan lide
 • Mønstre

1. Øvelse gør mester

Øv dig i de grundlæggende sy færdigheder. Du skal være i stand til at tråd nålen, sy stof stykker sammen ved hjælp af et par forskellige sting, forstå de grundlæggende principper for, hvordan tøjet er sat sammen. Du skal også øve dig i, at betjene symaskinen.
Husk at en moderne symaskine nærmest er en lille computer, og det kan derfor også være en god ide at læse manualen for, at få det fulde udbytte af de mange funktioner.

2. Byg med de små reparationsprojekter
Begynd at lappe huller i børnenes tøj, sy knapper i skjorterne, og prøve at forlænge de korte bukser. Ikke alene udvikler du vigtige sy færdigheder, men det giver dig selvtillid og mod til at starte på endnu større projekter. Det er vigtigt at du senere har modet og evnerne.

3. Videre til simple mønstre, så snart du føler dig klar

Gå til din lokale stof butik, så får du hurtigt et overblik de mange muligheder der er. Du kan som regel også få god vejledning, ekspedienterne er meget hjælpsomme og har hørt de fleste spørgsmål før.
Faktisk har stofbutikkerne mange gange også store fotobøger, hvor du kan se de færdige syede modeller, det er en god ide hvis man ikke tidligere har prøvet at sy et mønster. Mønstrene spænder fra utrolig simple til de virkelig komplicerede. Vær i øvrigt opmærksom på, at du ikke vælger elastisk stof til dine først sy projekter, da det kan være særdeles svært at styre.

4. Hurtigt videre med nye mønstre

Bevar blodet på tanden, og tøv ikke med at prøve et flere mønstre, når du kommer igennem dit første mønster. Når du har haft nogle praktiske erfaringer, kan du prøve et par mere komplicerede mønstre som fx skjorter og bukser.
Hvad du prøver herefter, er stort set op til din lyst og fantasi. Måske er du ligefrem blevet så rutineret, så t du ikke længere har behov for at støtte dig til et mønster.

5. Lav dine egne mønstre
Lær at tegne dine egne mønstre. Mange mennesker er i stand til at lave det tøj de ønsker, ved hjælp af tilpassede mønstre eller ved at sy gammelt tøj om.