Værdifulde LP’ere

Kim Larsen – Værsgo
Kim Larsen – Værsgo

At eje en samling af gamle LP’er kan være som at sidde på en guldmine, du ikke vidste eksisterede. Vinylplader har fået en renæssance de senere år, og mange musikelskere og samlere er villige til at betale gode penge for sjældne og velbevarede plader. Hvis du har en stak gamle LP’er liggende, kan det være værd at tjekke deres værdi – du kan være heldig at finde en skjult skat.

Hvorfor er LP’er blevet populære igen?

Vinylplader tilbyder en unik lytteoplevelse, som mange moderne musikformater ikke kan matche. Den varme, analoge lyd og den fysiske forbindelse til musikken er noget, der appellerer til både ældre generationer, der voksede op med vinyl, og yngre musikelskere, der søger en autentisk oplevelse. Derudover har pladecovere ofte ikoniske kunstværker, som gør dem til samlerobjekter i sig selv.

Hvad gør en LP værdifuld?

Værdien af en LP afhænger af flere faktorer, herunder:

 1. Kunstner og album: Plader fra kendte kunstnere som The Beatles, Pink Floyd og Bob Dylan er ofte mere værdifulde. Sjældne udgivelser eller førsteudgaver kan være særligt eftertragtede.
 2. Stand: En LP i god stand, både selve pladen og coveret, vil være mere værdifuld. Ridser, skrammer og generel slitage kan reducere værdien betydeligt. Forseglet har altid højeste værdi.
 3. Sjældenhed: Jo sjældnere en plade er, desto højere vil dens værdi typisk være. Begrænsede udgaver, fejltryk og plader, der blev trukket tilbage kort efter udgivelsen, kan være meget værdifulde.
 4. Efterspørgsel: Nogle genrer og perioder er mere eftertragtede end andre. Rock, jazz og klassisk musik fra visse årtier kan være særligt populære blandt samlere.

Eksempler på værdifulde LP’er

 • The Beatles’ “White Album”: En førsteudgave af dette ikoniske album kan sælges for op mod 10.000 kroner, afhængigt af stand og serienummer.
 • Pink Floyds “The Dark Side of the Moon”: En førsteudgave i god stand kan let indbringe 5.000-8.000 kroner.
 • David Bowies “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”: Førsteudgaver af dette album kan sælges for 3.000-5.000 kroner.

Danske LP’er og Kim Larsens skjulte skatte

Mens internationale kunstnere ofte stjæler rampelyset, er der også mange danske LP’er, der kan være betydelige værdifulde. En af de mest eftertragtede danske plader er Kim Larsens “Værsgo” fra 1973. Denne plade, kendt for sine ikoniske sange og Larsens unikke stemme, er blevet en klassiker i dansk musikhistorie.

En førsteudgave af “Værsgo” i god stand kan indbringe op til 1.000-2.000 kroner, afhængigt af stand og eventuelle medfølgende plakater eller tekster. Pladens værdi skyldes ikke kun dens musikalske kvalitet, men også dens historiske betydning og sentimentale værdi for mange danskere, der er vokset op med Larsens musik.

Ud over Kim Larsen er der andre danske kunstnere og bands, hvis LP’er kan være meget værd. Gasolin’, C.V. Jørgensen, og Savage Rose har alle udgivet plader, der er eftertragtede blandt samlere. Især førsteudgaver og sjældne udgivelser fra disse kunstnere kan indbringe gode penge. Eksempelvis kan Gasolin’s debutalbum fra 1971 i perfekt stand sælges for op mod 1.500-3.000 kroner.

At eje og sælge danske LP’er kan derfor være en spændende rejse gennem Danmarks musikalske historie, samtidig med at det kan være en indbringende affære. Det er værd at tage et kig på loftet eller i kælderen efter gamle plader fra disse ikoniske danske kunstnere – de kan vise sig at være mere værdifulde, end du tror.

Hvordan finder du ud af, hvad dine LP’er er værd?

Det første skridt er at tjekke markedet. Søg efter dine LP’er på sider som eBay, discogs, Facebook marketplace og andre online markedspladser for at se, hvad de sælges for. Du kan også besøge lokale pladebutikker og tale med eksperter, der kan give dig en idé om pladernes værdi.

Når du vurderer dine plader, er det vigtigt at tage både pladens og coverets stand i betragtning. Ridser, skrammer og andre skader kan reducere værdien betydeligt. Hvis du har plader, der er sjældne eller i god stand, kan det være værd at få dem professionelt vurderet.

Sådan sælger du dine LP’er

Når du har fundet ud af, hvad dine LP’er er værd, er det tid til at sælge dem. Her er nogle tips til at maksimere din fortjeneste:

 1. Online markedspladser: Sider som discogs, eBay og DBA er gode steder at sælge vinylplader. Her kan du nå et bredt publikum af samlere og musikelskere.
 2. Plademesser: Lokale plademesser kan være en fantastisk mulighed for at sælge dine plader direkte til købere. Det giver dig også chancen for at netværke med andre vinylentusiaster.
 3. Specialiserede butikker: Nogle pladebutikker køber og sælger brugte vinylplader. Det kan være en god idé at tage dine mest værdifulde plader med til en specialiseret butik for at få en vurdering og et tilbud.
 4. Sociale medier og fora: Der findes mange online grupper og fora dedikeret til vinylsamling. At poste om dine plader i disse grupper kan hjælpe dig med at finde interesserede købere.

Afsluttende tanker

At sælge dine gamle LP’er kan være en givende oplevelse, både økonomisk og nostalgisk. Det giver dig mulighed for at dele musikken med en ny generation af lyttere, samtidig med at du tjener penge på noget, der ellers bare ville samle støv. Så næste gang du rydder op på loftet eller i kælderen, så tjek de gamle vinylplader – du kan sidde på en skjult skat!