Den perfekte investering

Mange private har lille spredning på deres investeringer, deres aktiver er populært sagt for ens.
Disse investorer bliver ramt dobbelthårdt når deres favorit marked begynder at falde, og de har ikke mulighed for at vinde det tabte ind på andre markeder.

Din internetbank tilbyde oftest en grafisk repræsentation af din aktuelle riskoprofil, tit som et tærtediagram, men det kan også være i form af en vægtet risikorapport.

Hvor banalt det end kan lyde, så er der stor sandhed i den gamle sang. Hvad der tabes på gyngerne vindes igen på karursellerne.

Har du spredt din risiko???
Overvej altid hvordan dine fokus markeder påvirkes af ydre faktorer. Du har ikke spredt din risiko, når de samme faktorer påvirker flere aktier negativt i din portefølje.
Har du en fornuftig spredning i din aktie portefølje kaldes dette for samvariation.

Definition på aktie samvariation: Teoretisk den ultimative investering, hvor du vinder uanset hvad der end sker. Det er dog ikke nemt i virkeligheden at opnå en fuldstændig samvariation. Havde du en ultimativ investeringssammensætning, ville du fx have aktier i både Shell og i en fabrik der fremstiller batterier til elbiler . Uanset hvordan fremtiden udvikler sig, vil du som investor tjene penge og have et sikkert afkast.

Lokal patriotisme og nationalisme

Glem alt om at støtte de lokale danske virksomheder, hvis de ikke er lønsomme. Folkeaktier som Vestas og TrygVesta er populære, men pas på med at have for mange af den slags i din portefølje. Du bør altid tænke bredere end blot de danske aktier. Et andet eksempel er de lokalpatriotiske fodboldfans der bliver ved med at købe klubbens aktier, selvom det er en rigtig dårlig investering.

Du skal have geografisk spredning på aktiverne i din portefølje.

Har du ikke mod på, at sætte dig ind i udenlandske aktier, så kan de mange investeringsforeninger være en god idé.
Der findes investeringsforeninger med fokus på forskellige lande og vækstøkonomier som fx de asiatiske og latin amerikanske markeder.

Branche spredning
Invester bredt på tværs af brancher. Du kan alternativt vælge en investeringsforening der fokuserer specifikt på en branche fx medico, biotek eller IT aktier.

Tænk logisk og rationelt
Du bør som udgangspunkt handle etisk, men husk alligevel på, at du kan opnå store afkast ved at lægge det emotionelle på hylden. En god investeringsportefølje kunne fx indeholde en samvariation af aktier i såvel fedme medicin og fastfood restauranter.

Hvor galt kan det gå når du ikke spreder din risiko ???

Mange af aktionærerne i de kriseramte banker Roskilde Bank, EBH Bank og BankTrelleborg havde desværre én ting til fælles – de havde satset hele deres opsparing på blot én aktie. Resultatet var desværre også, at de tabte hele deres opsparing.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*