Billig mad til hunden

Som hundejer så det vigtigt at din firbenede ven får god og nærende mad, vi vil betale meget for at
hundens fysiologiske behov opfyldes, sådan at vi kan give den et langt og sundt liv.

Hundmadproducenterne har opdaget, at vi går langt for at sikre hundens helbred, måske derfor er kilopriserne i de senere år eksploderet.
Men kan du spare penge på hundens mad?

Tidligere blev mange hunde fodret med rester fra bordet, men det er gået af mode, da man mente at det var usundt at spise menneskemad som hund.

Nye undersøgelser og forskningsresultater tyder dog på, at det faktisk er en rigtig god idé at fodre Fido med rester fra bordet. Både for pengepungen, men også for hunden der nyder variationen.

Madrester OK til hunden ?

Moderne konventionel visdom siger, at fodring med madrester til din hund er en dårlig idé. Men nu hævder førende dyrlæger, at madrester er fine så længe det suppleres med den normale hundemad og ikke er det primære foder.

Folk har ofte stærke følelser om madrester og deres hunde. Nogle dyrlæger vil sige, du ikke bør give dem til din hund. Nogle hundeejere er forfærdede ved tanken om rester, da de sikre på at hunden bliver syg.

Men er det virkelig dårligt for din hund at spise rester? Vil det skade dit kæledyr til at give ham nogle madrester? Og bør vi for miljøets skyld ikke hellere foder hunden, enten at smide vores rester i skraldespanden?

Her er to almindelige årsager til at dyrlægerne fraråder rester til hundene:

  • Hvis du kun foder din hund med rester, så får den ikke afbalanceret kost, og den bliver usund. Det kommercielle hundemad indeholder specifikke næringsværdier der opfylde de basale behov.
    I gamle dage var maden mindre processeret, og sundere for både dyr og mennesker. Fx skal hunden ikke have chips eller pizza, hvilket er indlysende for de fleste 🙂
  • Dyrlæger er bange for at menneskenes mad gør hunden for fed, da hunde ikke er gode til at omsætte fedt. Omkring jul og andre højtider er der en del hunde der bliver akut syge, da de får en fedtforgiftning i bugspytkirtlen. Så giv ikke hunden meget fed mad!

Kan du fodre din hund med madrester?

Som en lejlighedsvis tilføjelse til den normale kost – ja naturligvis.

Hvis du fodrer din hund en god hundemad, så kan du sagtens fodre den med rester også, så længe det er sunde rester. De fleste hunde kan uden problemer spise menneskemad, og du kender naturligvis din egen hund og hvad den kan tåle.

Ting du aldrig må give din hund

Alkohol
Koffein
Chokolade
Kogt knogler (de splintrer)
Vindruer og rosiner
Macadamia nødder
Løg
Store mængder af hvidløg
Ferskner, blommer
Majskobler
Mad med store mængder fed

Nogle af disse fødevarer er farlige for hunde, og andre kan være farlige, hvis de spises, som kogte knogler. Kogt knogler kan splintre og efterlade en flosset kant, der kan ridse eller punktere en hunds spiserør eller mave-tarmsystemet.

Hvor meget er for meget?

Du bør aldrig hunden så mange rester, at den begynder at fravælge sin normale mad. Bemærk, at en labrador og andre evigt-sultne sjældent vil fravælge deres mad, de bliver i stedet meget tykke og usunde.

For mange madrester kan forstyrre din hunds ernæringsmæssige balance. Men det er helt ok, hvis du kun tilbyder sunde madrester, og ikke mere end en tredjedel af kosten i madrester i form af kalorier.

Husk at kalorier i menneskelige fødevarer, vil mere energitætte end kalorierne i din hunds mad. En kop af hunde tørfoder indeholder 375 kalorier, mens en kop af madrester kunne indeholde betydeligt mere.

To flere påmindelser

Husk at undgå at give store mængder af fedt. Selv hunde der er vant til at spise madrester kan risikere at spise for meget fedt. Kød og grøntsager er langt bedre.

Du må ikke bruge madrester som belønning ved træning. Ellers risikerer du at din hund begynde at tigge ved bordet, hvilket hurtigt vil blive en meget ubehagelig opførsel i hjemmet især ved gæster.