Opråb til de unge – Lån eller Spar op

Lån eller spar op

En god økonomi uden lån og afdrag er min mission med Sparet-er-tjent.

Men jeg har også været 20 år engang og jeg ved at det er dyrt at være ung. Faktisk er det nok endda sværere i dag, da der er mange tilbud om lån, hurtige penge og kviklån. Kviklån er livsfarlige for din økonomiske fremtid, alligevel synes de at overleve trods regeringsindgreb og advarsler.

Danskernes appetit på kviklån steg før finanskrisen, og faldt samtidig med boblen. Vi oplever nu igen et stigende udlån hvor især unge betaler tårnhøje renter. ÅOP renter på flere 100’er %  gør det svært at betale lånene tilbage. En ud af 8 kan ikke betale afdragene og ender ofte i RKI i starten af 20’erne.

Min egen erfaring som ung

Jeg havde i starten af 20’erne arbejde som ufaglært på en fabrik, hvor jeg havde sparet en mindre opsparing sammen på ca. 60.000kr.
Denne opsparing skulle bruges til at undgå SU lån i studietiden.

Jeg endte dog med at bruge hele opsparingen på et enkelt år – mest på grund et uheldigt forhold til en pige med et højt forbrug og dyre vaner.

Forholdet holdt ikke – og pengene var også forduftet. Øv!

Da jeg startede på universitetet var det uden en klink på lommen. Jeg måtte tage et forbrugslån til PC’en og endte også studielån.

Hvad der startede som en solid opsparing endte i en gæld. Jeg var først færdig med at afbetale mine dyre gæld efter næsten 10 år!

Sparet-er-tjent er min måde, at sikre at andre ikke går i samme fælde. Har artiklerne på siden forhindret blot en person i bundløs gæld og lån, så har jeg jeg gjort en forskel.

Læs også: Få styr på økonomien nu

Køber på lån og kredit

For mange unge begynder den onde spiral ved deres 18 års fødselsdag. Nu kan de pludselig få råd til den nye iPhone og anlægget kan blive opgraderet til det nyeste Sonos, de skal bare indgå en afdragsordning hvor de ikke har læst betingelserne ordentlig.

Det er en ny verden der åbner sig for mange 18 årige, de er nu fuld myndige og kan selv disponere over deres økonomi. Men ikke alle har de bedste kort på hånden og ender derfor med dyr gæld der kommer til at forfølge dem.

Markedsføringen for de hurtige lån er enorm og reklamerne lokker til et højt forbrug, som de unge ikke ville kunne have med deres beskedne indtægt. Lånevirksomhederne er opfindsomme og er på alle platforme og de sociale medier.

Lån frister til dyr gæld

Der er mange fristelser i hverdagen, man vil gerne være del af en klikke og ikke føle sig udenfor Men de unge låner også til at forsøde hverdagen, hvor kun her-og-nu behovet overvejes og ikke at pengene skal betales tilbage.

Dette låner unge mennesker oftest til:

  • Elektronik og iPhone – Elektronik er forældet efter 6-12 måneder, desværre er gælden ikke forældet
  • Tøj og kosmetik produkter – Kortsigtede forbrugsgoder som bliver dyre når de finansieres med kviklån
  • Rejser og ferier – De unge vil ikke gå glip af livet, og at rejse er at leve! Men at have et gældsanker er ikke et liv
  • Café besøg og byture – Det siger selv at tømmermændene kan blive økonomiske problemer i fremtiden
  • Gaver – Man gerne glæde familien med dyre gaver, men mor og far vil næppe værdsætte at den unge gældsætter sig op til julen

Oftest starter det store forbrug i barndommen, hvor børn i dag er vant til at få dyre forbrugsgoder fra en tidlig alder. Det gør det svært for det unge menneske at forstå, at man pludselig ikke har råd til den nyeste topmodel fra Samsung. Forældrene har på den måde lagt grunden til et materialistisk forbrug, som de unge sjældent har råd til når de flytter hjemmefra.

Telefonen ender desværre med at koste 2 gange så meget, som hvis de havde købt kontant. Og i den sidste ender de mennesker faktisk med at have langt færre penge til forbrug i løbet af deres arbejdsliv. Men rent kortsigtet tænker de færreste på dette, læs artikel hos Finansdanmark.dk.