I det daglige går vi normalt ikke lige og tænker over, om vores stuetemperatur er 21,5 grader eller 20,5 grader i vores bolig. De fleste af os sætter radiatorerne, som vi plejer at gøre, men her kan der godt være brug for lidt nytænkning. For hvis du blot sænker indetemperaturen med en enkelt grad, er der mange penge at spare på varmeregningen.
Hertil kommer, at du reducerer dit eget bidrag til udledningen af drivhusgassen CO2, som medvirker til den globale opvarmning – læs mere på www.1tonmindre.dk.
Spar 1.000-5.000 kroner på varmen
Besparelsen på varmeregningen bliver større, jo flere kvadratmeter din bolig er på, men selv i små bylejligheder er der en pæn besparelse et hente ved at dreje radiatortermostaten en anelse mod højre.
Hvor stor denne besparelse er, afhænger af flere faktorer: om du bor i parcelhus eller i lejlighed, prisen på opvarmning, opvarmningsform osv. For at vise, hvor meget du kan spare, har vi taget udgangspunkt i et naturgasfyret hus og en lejlighed med samme opvarmningsform. Huset er på 130 kvadratmeter, og lejligheden er på 80 kvadratmeter.
130 m2 hus = besparelse på 3.400-5.000 kr
80 m2 lejlighed = besparelse på 1.000-2.300 kr
Læs også: Spar – Masser af penge i boligens energiforbrug
Sænk din stuetemperatur og spar penge
Hvis du vil spare yderligere nogle hundrede skattefri kroner, kan du overveje at indføre nattesænkning af din stuetemperatur. Ifølge Energicenter Aalborg kan der som eksempel ved el-opvarmning spares cirka 10 procent af forbruget, hvis temperaturen sænkes med mellem 3 og 4 grader om natten og i dagtimerne, når der ikke er nogen hjemme. Hvis du vil være sikker på, at nattetemperaturen falder hver nat, kan du investere i automatisk nattesænkning.
Det er blevet moderne med gulvopvarmning, og her kan der virkelig være mange penge at hente på stuetemperaturen, hvis man ikke bare lader varmen køre løs. Når der skrues ned fra 24 grader til 20 grader i et 120 kvadratmeter stort hus, som kun er opvarmet ved hjælp af gulvvarme, ligger besparelsen på hele 2.790 kroner.
Samtidig sænkes boligens bidrag til CO2-udledningen med hele 4,65 ton. Det er milevidt over den reduktion på 1 ton CO2, som klimakampagnen ”1 ton mindre” opfordrer hver enkelt dansker til at spare om året.
Og så lige nogle bonustips:
- Luk for varmen, mens du lufter ud, så radiatorerne ikke arbejder på højtryk.
- Stuetemperaturen er en komfort temperatur, prøv at tage et par varme sokker eller sweater på
- Sluk ligeledes for radiatoren nærmest vinduet, hvis det skal stå åben i en længere periode.
- Og skru rumtemperaturen ned til cirka 16 grader, hvis du skal være af sted i længere tid.
- Vær dog også opmærksom på, at der er grænser for, hvor meget man bør sænke temperaturen, da der ellers skal bruges for meget energi til at genopvarme vægge og møbler.