Sådan kommer Danmark ud af finanskrisen

Nyhederne er mere end fyldt med dårligt nyt fra finansverden, vi er mere eller mindre vidner til en veritabel nedsmeltning af økonomien.

Det er nemt at blive depressiv over den massive mængde af dårlige nyheder, de færreste danskere føler reelt at de har mulighed for at påvirke situationen for Danmark.

Er du en gennemsnitlig dansker kan du faktisk gøre noget, vi er nemlig alle brikker i det økonomiske puslespil der er Danmarks fremtid. Begynder vi alle sammen i det små at ændre vores vaner, så er det faktisk muligt at vi igen bliver et forgangsland. Selvfølgelig er vi ikke upåvirket af de omkringliggende landes økonomi, men det er sund fornuft at vi alle må tage vores del af slæbet.

Sådan kommer vi ud af krisen

Drop de kinesiske varer
Kina er blevet hele verdens fabrikshal, da befolkningen i vesten har kastet sig frådende over de mange billige sekunda varer.
Kvaliteten er meget ringe, men så længe prisen er billig er vi komplet ligeglade! Men de billige produkter fra Kina har en meget mørk bagside, som de færrest tænker over.

For det første foregår produktionen under dybt kritisable forhold, hvor fabriksarbejderne og miljøet betaler den højeste pris. Forståelse for klimaændringer og menneskerettigheder har aldrig været på dagsordnen i Kina, det eneste der betyder noget er, at man vil være den dominerende økonomi i verdenen!

For det andet koster de kinesiske varer rigtig mange danske arbejdspladser, vi kan ikke konkurrerer hverken på lønninger eller mangel på respekt for miljøet og mennesker. Vi kan derimod levere kvalitetsvarer, som holder langt længere end de mange kopivarer fra Kina.

Køb varer der er produceret i Europa og allerhelst i Danmark, det er måske dyrere, men i længden bliver det billigere for os alle sammen. Undgå derfor alle varer hvor der står ”Made in China” og den nye version ”Made in PRC” – se hellere efter danske, tyske, franske og amerikanske varer.

Brug danske håndværkere
Lad os være helt ærlige – kvalitet koster, og de danske håndværkere er klart dyrere end deres polske kollegaer.
Den høje kvalitet forklarer naturligvis ikke hele lønforskellen mellem danskerne og østarbejderne, forskellen er nemlig, at de danske håndværkere betaler dansk skat og moms.
Danske håndværkere bidrager altså til, at vi også i fremtiden har råd til fx vores børns skolegang.

Betal din skat – drop det sorte arbejde

Sort arbejde er måske nok en gevinst for den enkelte, men sandheden er at det reelt er tyveri fra fællesskabet. Hver eneste krone der ikke betales i skat, betyder at der skal skæres i velfærden. Det betyder desværre også, at alle de lovlydige skatteborgere skal betale mere i skat.
Hvis Danmark skal være konkurrencedygtige i fremtiden, så er et af midlerne lavere skatter til borgere og erhvervslivet, men det kræver at danskerne stopper med det sorte arbejde som hvert år koster mange skattekroner.

Løn samtalen – accepterer at reallønnen falder
Det er svært at konkurrere på det globale marked, især når man er et af de lande med de højeste lønninger. Virksomhederne kan ikke sælge deres varer, fordi det er nærmest umuligt at konkurrere med lønningerne i fx Tyskland. Derfor flytter mange virksomhederne produktionen til lavlønslande i stedet, da det gør dem mere konkurrencedygtige.

Danskerne kan vælge at se passivt til, eller vi kan vælge at bidrage konstruktivt til at bevare arbejdspladserne i Danmark. Det er nødvendigt at vi acceptere at tiden med de store lønstigninger er definitivt slut, i fremtiden vil lønstigningerne sandsynligvis være mindre inflationen!
Det betyder, at vores løn gradvist bliver mindre værd, men det betyder samtidigt også at vi bedre kan konkurrere med udlandet.

De danske medarbejdere har således valget mellem en nedgang i reallønnen eller et liv i arbejdsløshed, egentlig er der ikke nogen vej udenom, men det kræver en ydmyg tilgang til lønsamtalen.

Fødevarer – køb lokalt og dansk
Udenlandske fødevarer vælter ind i supermarkederne i disse år, det er især discountbutikkerne der omfavner fødevarer fra især de østeuropæiske lande, hvor især Polen er storleverandør.

Danmark har en lang tradition for at levere fødevarer i en sublim kvalitet, det er noget som vi normalvis har været stolte af. De mange udenlandske fødevarer er dog desværre ved, at trække tæppet væk under den danske fødevareindustri.

Når du køber pålæg fra Polen er du direkte med til, at danske arbejdspladser går tabt! Så når du sparer 2 kr. på en pakke pålæg, så ender det i længden med at du kommer til at betale endnu mere i skat. De mange arbejdsløse i den danske fødevarebranche betyder en højere dagpengebelastning, hvorfor vi alle kommer til at bøde mere over skatten.

Køb altid dansk – og skal du endelig købe udenlandske fødevarer så køb tyske, da det er et af de vigtigste danske eksportmarkeder.

Frivilligt arbejde – understøt velfærdssamfundet
Danmark har ladet en masse friske og raske mennesker gå på blandt andet efterløn, andre er på førtidspension. Fælles for disse mennesker er, at de stadig har en masse ressource der kan være til gavn for samfundet.
Velfærdssamfundet er voldsomt udfordret i disse år, ældrebyrden stiger og indtægtsgrundlaget er faldende, da arbejdspladserne flytter til udlandet.

Vi har derfor brug for en større indsats fra frivillige, da deres indsats kan blive et vigtigt supplement til den offentlige velfærdsmodel.
Har du mod på at hjælpe andre, så er er der masser af muligheder, vi lister her et par eksempler

Hjælp en børnefamilie i hverdagen. Der er god økonomi i, at forældrene får bedre mulighed for, at tjene penge til samfundet

Hjælp til i en børneinstitution – personaleomkostningerne kan reduceres og der kan bruges flere penge på børnene

Bliv besøgsven for ældre medborgere – det betyder måske at den ældre kan blive længere i eget hjem, det offentlige sparer mange penge ved ikke at skulle investere i en plejehjemsplads

Vil du også have Danmark ud af finanskrisen – del denne artikel med andre.