Har du problemer med økonomien, så kan et budget give dig en bedre privatøkonomi – læs hvordan får du et bedre overblik over dine pengesager.
Hvordan laver man et budget
1 – Kend dine faste udgifter
Start med at lave en liste over dine kendte udgifter, begynd med at kigge på din netbank – din budgetkonto vil meget nemt give dig det fornødne overblik.
Har du ikke en budgetkonto, så skal du huske at medtage udgifter til gæld, telefon, Internet, strøm, vand, varme og forsikringer (LÆS OGSÅ: Snyder forsikringsselskabet dig).
DOWNLOAD: Gratis budgetskema i Excel
2 – Mad og drikke
Hvor mange penge bruger du på mad? Det er vigtigt, at du er så realistisk som muligt, når du anslår det månedlige madbudget,
Hvor mange penge bliver brugt i Netto, og hvor mange penge bruges i firmaets kantine. Det vil også være en god idé, at opdele dine madudgifter i forskellige kategorier, hvilket kan gøre det nemmere at fjerne eventuelle udgifter senere, fx kan fastfood være blevet for stor en post i budgettet.
Når du anslår du dine udgifter, så må du hellere ”overdrive” lidt, da konsekvensen af dette er knap så alvorlig, som hvis du underdriver dine reelle udgifter.
3 – Opsparing og rejser
Skal familien sydpå til sommer og til Norge om vinteren, så er det vigtigt at disse udgifter sættes ind i budgettet. Husk at medtage alle dine rejseomkostninger, såsom flybilletter, forsikringer og lommepenge.
Det vil være en god idé, at lave en separat opsparingskonto til både rejser og uforudsete udgifter. Hvor mange penge du skal lægge til side om måneden, kommer meget an på din usikkerhed, har du fx en gammel bil skal du sikkert lægge mere til side til reparationer, end hvis du har en helt ny bil.
4 – Hvor meget tjener du egentlig?
Har du en fast månedlig indtægt, eller har du svingende indtægter henover året?
Svinger dine indtægter vil du nemmest kunne tage et gennemsnit over en periode på 6-12 måneder, eller kigge på hvad du historisk set har tjent. Igen er det bedst med en lille pessimist i maven, da det er bedre at blive positivt overrasket senere.
Du kan allerede nu begynde at overskue forholdet mellem dine udgifter og indtægter – du skal helst have flere indtægter end udgifter.
5 – Skær overflødige udgifter væk
Justér dit budget for at afspejle forskellen mellem, hvad du tjener, og hvad du bruger.
Har du flere udgifter end indtægter, så lad vær med at gå i panik! Du er ikke den eneste dansker med ondt i økonomien, og med et godt budget, kan du begynde at vende din økonomi.
Bruger du derimod mindre end du tjener hver eneste måned, så tilhører du en sjælden gruppe i Danmark. Du kan med fordel drage fordel af dit økonomiske overblik, og spare de ekstra penge op eller investere dem.
Skal du spare penge i dit budget, så gør det klart, hvor du kan og ikke mindst vil spare.
Bliv ved med at optimere dine udgifter, indtil de til sidst bliver mindre end dine udgifter. Start med de ting du nemmest kan undvære såsom biograf- og cafe besøg, fastfood, slik, blade, dyre mobil- og TV abonnementer og ubrugte fitness medlemskaber.
6 – Se din kæreste eller ægtefælle i øjnene
Som man kan se i Luksusfælden på TV3, så er det alfa og omega at budgetlægning sker i fællesskab, ellers er det dømt til at mislykkedes.
Planlæg et ugentlig møde for at drøfte jeres økonomi. I bør lære at lave et budget sammen, og diskutere de nødvendige ændringer, samt de udfordringer som I uundgåeligt rammer ind i.
Det er altid svært at tale om penge, men det er sværest i starten og selvom I måske ikke er enige om penge og indkøb, så betaler det sig med de ugentlige møder.
Undgå for enhver pris, at komme til at skændes omkring budgettet, det er aldrig konstruktivt og I får sværere ved at lægge et godt fælles budget senere.
7 – Løbende opfølgning
Når du først har lavet et realistisk budget, kan du bruge det til at holde øje med dit forbrug.
Du kan skrive ned hvor meget du bruger, og foretage en ugentlig opdatering i forhold dit budgetterede forbrug.
Tanker om den gode økonomi
- En god økonomi er ikke nødvendigvis lig med en høj indtægt – nøglen til en god økonomi kan også være at kende sin økonomiske formåen, altså ikke at købe på klods og bruge mere end man tjener
- Lær dine børn om værdien af penge, hvordan man laver et budget – gerne med udgangspunkt i deres egen lommepenge økonomi. Børn med forstand på økonomi, har med al sandsynlighed også en bedre økonomi som voksne.
- Løber økonomien løbsk i en enkelt måned, så er det vigtigt at holde hovedet koldt og huske det overordnede mål – sådan øger du dine chancer for at komme tilbage på sporet.