Hvordan bliver jeg rig?

Jeg får tit spørgsmålet af mine læsere på bloggen, “Hvordan bliver du rig?” og “hvordan kan jeg tjene
penge hurtigt?”.

I de seneste 10 år har jeg blogget, coachet, hjulpet og set mange mennesker øge deres indkomst, tjene flere penge og opbygget rigdom i deres liv.

Sparet-er-tjent startede i skyggen af finanskrisen, og har fra starten været tænkt som en snusfornuftig guide til et rigere liv ved hjælp af praktiske råd og sparetips.

Nu har vi endelig rystet finanskrisen af os, og vi begynder igen at se aktiekurserne stige, og de fleste mennesker får igen flere penge mellem hænderne. Det store spørgsmål er nu hvordan vi danskere bruger vores nyvundne økonomiske frihed – er det atter en dyr forbrugsfest med samtalekøkkener og luksus?, eller har krisen lært os at vi hellere skal spare op til et rigere liv!

Jeg forsøger også at være en rollemodel og vise, at det virkelig kan lykkedes, og at det ikke behøver at være svært. Min børn lærer, at deres handlingerne som 18 årige, får stor betydning for deres fremtidige muligheder. Det er ikke muligt at tage genveje eller tjene penge hurtigt. Det handler nemlig om at gøre de rigtige ting over lang tid. Disse er mine bedste tanker, artikler, råd og forslag til, hvordan man bliver rig.

Jeg har i de senere år haft lejlighed til at mødes og følge mange mennesker, læsere og kursusdeltagere på deres rejse til et rigere liv. Fx vil opfordre alle til at følge Per Hansen fra Nordnet, han ved hvad der skal til for at skabe en solid formue.
En vigtig indsigt er, at rigdom faktisk er noget forskelligt for alle. Rigdom drejer sig ikke nødvendigvis om at have penge eller at tjene penge. For mange danskere vil det at være rig, være at have mere tid med familien, rejse mere, arbejde mindre eller engagere sig i non-profit organisationer.

Jeg tror, det første skridt i svaret på spørgsmålet om, hvordan man bliver rig, er at vide, hvorfor du ønsker at være det. Desuden skal svaret på spørgsmålet være stærkt nok til at kunne have både mod og udholdenhed til at foretage de nødvendige ændringer. Den sikre vej til spørgsmålet, ”hvordan bliver jeg rig” er uden tvivl er helt sikkert at sætte et ambitiøst mål og være tålmodig.

Hvorfor vil du være rig?

For mig handler det mest om frihed og muligheden for at skulle vælge selv. Uanset område. At man kan vælge arbejdsområde mere frit, og ikke mindst hvor meget jeg arbejder. Det er friheden til at vælge arbejdsplads med hjertet, så arbejdet bliver en glæde.

Rigdom for mig er også ikke at skulle bekymre sig om penge og have mulighed for at prioritere, hvad der er vigtigt i livet. Det handler ikke om at tjene penge bare for pengenes skyld. Penge er virkelig ikke alt, men de gør en hel del lettere, når du ønsker at løse nogle almindelige typer af problemer.
Sådan kan du blive og kan tjene penge

Jeg siger det igen. Artiklerne og tips på denne blog vil ikke gøre dig rig hurtigt. Jeg tror ikke, det er
muligt at tjene penge hurtigt. Mange som har prøvet at tjene penge hurtigt, har mistet dem igen.
Sparet-er-tjent.dk handler i stedet om at tjene penge over tid, og skabe et momentum i din økonomi. Ofte med en tidshorisont på 5-10 år og længere. Ambitionen med bloggen er at vise, hvordan man investerer sine penge og tid på en klog, langsigtet og sikker måde.

At tjene penge er ikke et 100-meter løb, det er et maraton som kræver udholdenhed og viljestyrke. Jeg vil også fortælle dig at få rigdom og tjene penge, kræver tre parallelle strategier eller planer:

  • Plan A – dit job og dine nuværende indtægter og udgifter
  • Plan B – din automatiske plan og passive indtægt, hvor dine investerede penge arbejder for dig, også når du sover
  • Plan C – din talent plan, hvor du tjener penge på ting, du synes er sjove

For at blive rig handler det om at køre alle tre planer parallelt og lade dem bidrage til hinanden. De fleste danskere investerer alt i deres plan A. I min verden er det ganske risikabelt af flere grunde.

Plan A-jobbet er dit første fundament for at blive rig

Den første plan er den vigtigste og den, vi bruger mest tid på. De fleste af os tilbringer 37 timer om ugen, 48 uger om året, og vi gør det år efter år. Men det er sjældent det job, der er svaret på spørgsmålet, hvordan man bliver rig. Årsagerne er mange, men den primære er selvsagt at når vi bruger al vores tid på tjene penge, så vil der være begrænset tid til at arbejde med de andre planer.

Vil du være rig, så drejer det sig ikke om at arbejde så meget som muligt. Desuden har vi den høje danske skat, der gør at det sjældent kan betale sig at arbejde meget mere end gennemsnittet.
Men jobbet er det grundlag, som de andre planer er baseret på. I flere af artiklerne på denne side, fokuserer jeg på plan A i alt fra at skabe overskud i den nuværende økonomi, til at trække de rette valg i indkøbskurven.

Plan B-Invester og Tjen penge, mens du sover

Den anden plan handler om at investere de penge, der bliver til overs fra plan A klogt. Starter du tidligt, så er du næsten sikker på gevinst. Du skal ikke tage tænke på aktier som noget man køber og sælger ved de mindste udsving, køb på bunden og sælg på toppen.

De aktieinvestorer der handler aggressivt, og forsøger at være klogere end markedet, oplever ofte store gevinster, men lykken kan vende lige så hurtigt med store tab til følge.

Jeg indså, at der måtte være en bedre måde. Siden 2007 har jeg læst over 100 bøger om økonomi og tusindvis af artikler om, hvordan man får rigdom. Det jeg indså var, at den måde de fleste opsparer og investerer på, ikke virker særlig godt. De fleste af os opsparer ikke engang til renter, der ligger på markedets gennemsnitlige afkast. Jeg begyndte at investere på en måde, at der var understøtte af viden om virksomhederne, en facon, hvor du har flere odds for gevinst, og jeg begyndte at investere på lang sigt.
De sidste 10 år har jeg finpudset plan B, som består af tre forskellige model porteføljer, der alle er gået meget godt i de sidste 10 år. Desuden behøver jeg ikke at bruge mere end en formiddag om året på dem, og jeg har en sikkerhed, mod pludselig indskydelser.

Når du ikke køber aktier flere gange om måneden, men i stedet beholder aktierne i længere tid. Så arbejder tiden for dig, og du vil spare penge på kurtage.

Fysiskeren Albert Einstein skulle engang have sagt, ”den stærkeste kraft i universet er rentes rente”. Han har også sagt at ”rentes rente er Verdens 8. vidunder – den der forstår det tjener penge og den der ikke forstår det betaler”.

Har du fonde i din aktie portefølje, så er strategierne ikke bare dine egne, men baseret på mange profesionelle menneskers tidligere bidrag. På Nordnet kan du også se andre investorers porteføljer, du kan se deres fejltagelser og resultater. På Shareville deler de private investorer deres indsigt og hjælper hinanden med at aflæse markedet.

Plan C-Bliv rig ved at gøre noget af ren lyst 

Den sidste plan er måske den sværeste, men også absolut den sjoveste.
En anden måde at betragte de 3 planer er:

  • Plan A, du bytter din tid og færdigheder for penge
  • Plan B, du arbejder med dine penge og får nye penge i form af afkast
  • Plan C, brug energi og penge og få mere energi – det er også rigdom

Den tredje plan, handler om at gøre ting, som du synes er så sjovt, at du sikkert allerede gør det i dag. I stedet er udfordringen bare, at finde en måde at tjene penge på. De to første planer er ret generiske i den form, at de ser nogenlunde ens ud for alle mennesker. Den sidste plan er dog unik for hver enkelt af os.

Min talent plan er for eksempel at jeg gerne vil hjælpe andre, og jeg er ganske god til at forklare og skrive. Bloggen var derfor et ret naturligt skridt.

At blive rig og tjene penge handler om mange små skridt

Et citat, som jeg ofte vender tilbage til, når jeg tænker over, hvordan man bliver rig er som følger:
“Verdensmestre bliver ikke født i turneringer. Mestrene er født på træning, som ingen ser.”

For mig drejer det sig virkelig om omhu og systematik og ikke mindst om udholdenhed. Jeg vil hævde at du kan blive rig og tjene penge ved, at tage mange små skridt over en lang periode.
Ikke kun i form af opsparing og investering af dine penge, men også i de små daglige beslutninger og ikke mindst ved at turde afprøve nye ting.

Mod er en absolut vigtig ingrediens. Derfor er mange artikler om personlig udvikling og indsigt i dig selv. Jeg mener ikke, at det er et spørgsmål om at spare sig rig, i hvert fald ikke alene, men det er absolut et spørgsmål om prioritering. I stort og småt.