Er der økonomi i varmepumper – eller er det bare varm luft?

Varmepumper er blevet virkelig populære, de er nemme at montere og de billigere i drift end de gammeldags elradiatorer.
Der findes forskellige typer af varmepumper, den mest solgte variant er en luft til luft varmepumpe. Varmepumper findes i mange varianter fra de dyre Toshiba varmepumper til de billige varianter fra bygge- og supermarkederne, fx har både Silvan og Bilka stor succes med billige varmepumper til 4.000-5.000 kroner.

Erfaring med de billige varmepumper
Man har haft behov for at teste varmepumperne på markedet, da man længe har haft mistanke om et væsentlig højere energi forbrug end det der angives af butikkerne, som oftest angives til at være A mærket.

Problemet er som regel, at varmepumper fra fx Bilka ikke er produceret til det danske miljø hvor forskellen på inde- og udetemperaturen er stor i løbet af vinteren. Den store temperaturforskel gør, at din varmepumpe reelt bruger op i mod 100% mere energi end angivet i produktspecifikationen!

Den billige varmepumpe er derfor ikke nødvendigvis en fornuftig investering, kigger man på energi effektiviteten så kan det reelt bedre betale sig at købe en kvalitets varmepumpe fra fx Panasonic eller Mitsubishi.

Gennemgående dårlig kvalitet

Iflg. Ingeniøren så er varmepumperne på det danske marked fyldt med fejl, og der er ligefrem IVT varmepumper hvor hele serier er fejlbehæftede.
Op imod 62% af de varmepumper der går i stykker, er under fem år gamle, hvilket gør varmepumper til en ret dårlig investering.
Ing.dk – Nye varmepumper er fulde af fejl

Andre problemer med varmepumper

Ifølge en rapport med test af varmepumper fra det anerkendte ENERGY STAR, så har mere end 50% af alle varmepumper store problemer med lav luftgennemstrømning, utætte rør, og forkert kølemiddelfyldning.
Det skal dog her bemærkes at de færdige anlæg, hvor kølemidlet er påfyldt på fabrikken, sjældent har forkert påfyldning.