Spar op ved at gemme dine penge

Spare op ved at fjerne fristelsen.

Når det kommer til at spare penge op, så er vi oftest vores egne værste fjende. Lige som du begynder at have en opsparing – så bliver du fristet til at købe noget du dybest ikke har brug for. Derfor kan det hjælpe at gemme pengene for dig selv.

Hvorfor skal du gemme dine penge?

OK, det lyder lidt fjollet at skulle gemme sine penge for sig selv, men der er faktisk videnskabelig substans bag teorien.

I 1970’erne inviterede en økonom ved navn Richard Thaler en flok af hans venner over til middag. Under forretten lagde han som vært mærke til at hans venner spiste flittigt af skålen med nødder. Ikke fordi de ville være uhøflige, men simpelthen fordi de var på sat på bordet. Lige så snart nødderne var fjernet fra bordet, så spiste gæsterne igen af forretterne.

Dybest set, så havde Richard observeret at de fleste mennesker har en ringe selvkontrol. Selv om vi ved at nødderne ødelægger vores appetit og det vil være uhøfligt, så tager vi stadig flittigt af skålen når den står foran os.
Om vi kan lide det eller ej, så er vi enormt her-og-nu behovsstyrede.

Mange danskere har samme ringe selvkontrol når det kommer til deres penge. Du ved godt at du ikke burde bruge af din opsparing til pjank og spas, men når de fede jeans er på tilbud eller der kommer en ny iPhone, så forsvinder selvkontrollen som dug for solen.

Men ingen grund til fortvivlelse – du er som vi er flest og det kan sagtens læres at spare op med nogle små tricks. Som man sagde i gamle dage, “ude af syne ude af sind”.

En af nemmeste måde at undgå unødvendigt forbrug er nemlig, at skynde dig at fjerne fristelsen. Det vil sige sørg for, at pengene forsvinder fra din konto og visakort, på en selvstændig opsparingskonto du ikke nemt kan røre.

REGEL 1: Opret flere konti i banken. Som minimum

  1. Lønkonto aka Nemkonto
  2. Budgetkonto til de faste udgifter
  3. Opsparingskonto, eller gerne flere

REGEL 2: Tilmeld dig PBS og sørg for at betale alle dine faste udgifter fra budgetkontoen. MEN husk at betale dit fremtidige jeg også på opsparingskontoen. Opret en fast opsparingsbetaling som overføres, så snart du får løn fra din arbejdsgiver.
I de her tider med negative renter, kan det endda være en fordel at oprette en opsparingskonto i en anden bank, så er de også svære at hæve fra.

Opdel din opsparing på flere konti

I gamle dage sagde man tit, at de ældre mennesker gemte penge under madrassen. Det var i mange tilfælde også rigtigt, da de havde gemte kuverter med penge i frysere og bag kommoden. Pengene var nemt tilgængelig, og de kunne nemt findes frem hvis bilen skulle fixes.

Ingen gemmer i dag penge i hjemmet, og heldigvis for det, da det ville være alt for besværligt med alle de kontanter og man kunne nemt blive fristet. I dag er penge noget der mest findes virtuelt i banken, men det betyder ikke at du ikke skal være påpasselig med dem.

Undgå fristelserne

For at styrke din selvkontrol så kan det være en fordel at oprette flere opsparingskonti ved siden af din lønkonto. Navngiv hver konto med den ting du sparer op til, det kan være fx den nye bil, drømmebrylluppet eller efterskoleopholdet. Der er også nogen der navngiv deres opsparing mere kreativ, fx “må aldrig bruges” eller “kun til absolut nødstilfælde”. Gør det som hjælper dig med at bevare selvdisciplinen.

Hvis du har opsparingskontoen i samme bank som din lønkonto, så gør det svært at hæve fra kontoen. Nogle banker tilbyder højere renter, hvis du binder dem i en periode. Du kan gemme opsparingskontoen fra overbliksbilledet i netbanken – så ser du ikke pengene i hverdagen.

Det bedste er dog ubetinget at oprette en konto i en bank du ikke bruger til hverdag.

Opret en fast overførsel – og tænk ikke mere på det

For at booste din opsparing – så sæt den på autopilot. Jo mindre du skal tænke over det, jo bedre og nemmere er det at spare op.

Som man siger, når det er ude af syne så er det også ude af sindet. Så opret en eller flere automatiske kontooverførsler til dine skjulte opsparingskonti.

Først skal du finde ud af hvor meget du kan undvære. En god fingerregel er ca. 10-15% af din månedlige indtægt, men mindre kan selvfølgelig også gøre det. Har du kun råd til 100kr om ugen, så er det også fint, men du kan selvfølgelig også kvitte smøgerne eller andre dyre vaner.

Selv små beløb vil overtid vokse til en opsparing, og du kan endda også overveje mikrolån og få gode renter.

Når du sætter opsparingen på autopilot – så bliver pengene fjernet fra din konto inden du når at blive fristet. Rent mentalt har du udsat dit forbrug og trangen til at bruge penge.