Solcelleanlæg en sikker investering

Der er masser af gode grunde til at investere i solcelle anlæg, da tilbagebetalingen er blevet hurtigere end nogensinde tidligere. Med nettomålerordningen bruger du det offentlig elnet som et batteri, og laver du for meget strøm så tjener du penge for hver kWh.

Fakta om nettomålerordningen
Du må installere et solcelleanlæg optil 6 kWh, som så tilsluttes direkte til elnettet af en autoriseret elektriker. Elektriciteten fra solcellerne omdannes fra 24 volt jævnstrøm til 230 vekselstrøm af den såkaldte inverter.
Inverteren er faktisk en sliddel, og du skal ikke regne med at den holder mere end 12-15 år. Vi anbefaler at du køber en dyrere Grundfoss inverter, eftersom den er mere effektiv og mere holdbar end de billigere kinesiske versioner.
Pt. afregnes 60 øre pr. kWh du producere for meget i dit private solcelleanlæg, hvilket gør at det for mange bedre kan betale sig, at opsætte fx en varmepumpe end at sælge den overskydende strøm. Med andre ord, så skal du på nettomålerordningen helst producere ca. det samme som dit årlige strømforbrug.
Man kan diskutere hvorvidt det er størrelsen på solcellerne eller inverteren der ikke må være over 6 kWh, men uanset, så må du aldrig producere mere end 6 kWh.
Man kan også tilslutte husstandsvindmøller på nettomålerordningen, men det er sjældent så effektivt som solceller på taget, da det kræver en del vind at producere tilsvarende mængder strøm.
Bemærk: De nuværende danske regler gør, at du skal projektere dit solcelleanlæg efter hvor meget strøm du forventer at bruge. Der således ingen økonomi i, at overdimensionere dit anlæg, da 60 øre pr. kWh er for lidt til at forrente din investering.

Fordele ved solceller 
1. Du sparer en masse penge 

Når den oprindelige investering er tilbagebetalt, så er energien fra solen praktisk taget gratis. Med de stigende energipriser, kan din tilbagebetalingstid blive kort afhængigt af, hvor meget strøm din husstand bruger.

Den nuværende regering har sikret masser af økonomiske fordele ved solceller, eftersom du kan bruge håndværkerfradraget samt afskrive investeringen med 25% pr. år.
Nettomåler ordningen gør, at du kan sommeren solenergi til den kolde vinter, hvilket i praksis er det samme som et batteri. Og producere du mere strøm end du bruger, så vil du ikke længere få et girokort fra elselskabet, istedet får du en dejlig check.

Solceller kræver ikke brændstof, og du bliver således totalt uafhængig af fremtidige prisstigninger på verdensmarkedet. Populært sagt, er du ligeledes også isoleret fra fx uroligheder i andre verdensdele. Solceller har en ofte forventet levetid på 35-40 år.

 2. Miljøvenlig energi
Spar miljøet for mange tons skadelig CO2, da solenergi er både rent og vedvarende og bæredygtig, hjælper til at beskytte vores miljø. Naturgas, olie og kul bidrager derimod negativt til klodens atmosfære, og øger den globale opvarmning. Solcelleanlæg forurener ikke luften ved at frigive kuldioxid, kvælstofoxider, svovldioxid eller kviksølv i atmosfæren som mange traditionelle former for energiformer gør, fx vores store kulkraftværker.

3. Minimal vedligeholdelse 
Solcelle paneller er stort set vedligeholdelsesfri, og vil holde i årtier. Når de er installeret, er der ingen løbende omkostninger, dog skal du forvente at inverteren skal skiftes efter ca. 15 år.

Ligeledes vil det være nødvendigt, at vaske solcellerne ca. hvert andet år, eftersom de ellers mister deres effektivitet. Solcellerne har ingen bevægelige dele, larmer ikke og frigiver ikke farlige stoffer.


Vidste du: Du kan tilføje både flere solceller og invertere senere, såfremt dit behov vokser, fx ved teenagere i huset.

Ulemper ved solceller 
Prisen på solceller er faldet betragteligt i de senere år, det skyldes især meget billige paneler fra Kina.
De kinesiske solceller er ofte gode, men sjældent af så høj kvalitet som de tyske og europæiske producerede solpaneler.

Køber du kinesiske solceller er det derfor lidt, at sammenligne med en lodseddel, eftersom der er rigtig mange kvalitets solpaneler på markedet, men desværre også en del dårlige no-name solceller.
Lav derfor altid grundig research, og undersøg om det er  et anerkendt firma der også eksisterer om 25 år.
Det hjælper ikke meget med en 80% garanti, hvis der ikke er en producent eller importør der vil kendes ved solcellerne.

Sparet-er-tjent.dk anbefaler klart, at du betaler 4.000-8.000 kr. ekstra for gode tyske solceller.

På trods af de billigere solcellepriser, så den indledende investering stadig den største forhindring for mange.

Det er høje omkostninger for at blive selvforsynende med energi. Solcellerne kræver en del arbejde til installationen, og det er bestemt ikke ligegyldigt hvordan dit hus er placeret i forhold til solen.

Modsat solfangere (og vakuumrør), så er solceller meget krævende med vinklen på solen, og deres effektivitet falder kraftigt hvis ikke den ikke er optimal.

Solceller er under en rivende udvikling, og selvom man er nået langt, så er de faktisk ikke særlige effektive endnu. Ydermere så taber de fleste solceller ca. 5% effektivitet om året. Man må derfor forvente at ens investering i et solcelleanlæg, vil kunne købes langt billigere om få år!

Solceller kan ikke udnytte den indirekte indstråling ligesom solfangere, du producerer derfor meget mindre energi på en overskyet dag.