Lær dine børn om penge

Alt for mange unge mennesker har svært ved at styre økonomien, hverdagens udgifter hober sig op i overtrukne kreditkort. Dyre cafebesøg og ønsket om et liv på 1. klasse, betyder desværre at mange unge i dag ender som dårlige betalere, med udsigten til at afdrage på dyre forbrugslån i mange år fremover.

De børn der lærer at spare tidligt i barndommen, ender dog sjældnere i gældsfælden, og her kan du som forældre virkelig gøre en forskel. Forældre der tidligt tager initiativ, gør deres børn en kæmpe tjeneste senere i livet.

At lære børnene at spare penge er ikke let. De ønsker normalt at bruge pengene så snart de får dem i hånden. For at fremme lysten til at spare op, skal du som regel starte med overdrevne metoder, da det er nemmere for børnene at forstå. Når de forstår begrebet kan du bakke lidt ud, da de jo gerne selv skal kunne bruge redskaberne du giver dem.

Lær børnene at spare – tip 1.
Match Besparelser:
For hver krone dit barn gemmer, tilbyder at lægge et tilsvarende bidrag. Når de er små, kan du være i stand til at matche 100%. Når de bliver ældre kan du sætte grænsen ved 25% eller 50%, bare du tilskynder dem til at spare op.

Lær børnene at spare – tip 2.
Åbn en opsparingskonto:
Opmuntrer dem til at sætte penge på en opsparingskonto, synliggør at pengene arbejder og tjener renter til dem. Dette er en god lektion til, at lære børn værdien af penge.

Lær børnene at spare – tip 3.

Tilskynd dem til at sætte mål (og nå dem):
Hvis de ønsker at købe et dyrt stykke legetøj, så hæng en tegning af et tomt termometer op på køleskabet. Efterhånden som de sparer deres penge sammen, farves termometret. De vil være i stand til at se deres fremskridt visuelt.

Lær børnene at spare – tip 4.
Beløn opsparing med små gaver:
Små børn forstår ikke altid, at 20 kroner i morgen er bedre end 10 kroner i dag. Overvej at belønne børn med ting, som de er særligt glade for, når de spare på deres penge. Giv dem fx klistermærker, legetøj eller blot en tur i naturen.

Lær børnene at spare – tip 5.
Den prioriterede ønskeseddel:
Opfordrer børnene til, at finde de ting de ønsker at bruge deres penge på. Større børn bør lære at prioritering er en nødvendighed – da de jo sandsynligvis ikke har penge til det hele.

Lær børnene at spare – tip 6.
Visualisering af målet (ønsket)
Hæng et billede, af den højst prioriterede ting fra ønskesedlen, op på væggen. Det vil gøre det mere sjovt, i de sure stunder hvor barnet synes det er kedeligt at spare.

Lær børnene at spare – tip 7.
Vis børnene, at du også spare penge:
Put penge i din egen sparegris eller sæt dem på opsparingskontoen, næste gang du er i banken sammen med ungerne. Forklar dem hvorfor du sparer op, og de vil helt naturligt efterligne din opførsel.

Lær børnene at spare – tip 8.
Lad det ikke tage overhånd:

Børn kan blive så fokuserede på at spare deres penge, at de ikke vil bruge nogen penge overhovedet, men de skulle helst ikke blive som Joakim von And. Hjælp dem nyde deres penge ved at bruge en smule på småkøb, når de har sparet og gjort sig fortjent til frugten af deres indsats.
Lær børnene at spare – tip 9.
Materielle goder er ikke ensbetydende med lykke:
Giver du dine børn alle de materielle goder som de ønsker, eller det nye udstyr der er populært blandt klassekammeraterne, så bliver de barn måske umiddelbart glad, men du risikere også at lægge kimen til et negativt forbrugsmønster. Det moderne samfund er præget af konsumerisme, hvor vi forsøger at købe os til lykke. Lær hellere dit barn, at lykken er mange andre ting som fx gode venner, et godt helbred, familien og så videre.
Giver du dit barn alt hvad det peger på, så vil barnet som voksen måske for sent opdage, at sådan er virkeligheden slet ikke. Desværre kommer denne erkendelse ofte for alt sent, og med dyre forbrugslån og overtrukne kreditkort i bagagen.

Lær børnene at spare – tip 10
Lær børn værdien af penge:
Med mindre du er millionær, så har du behov for at gå på arbejde for at tjene penge. Vis børnene hvordan familien får penge og mad på bordet, så forstår de bedre hvad far og mor skal gøre for at give dem en bestemt ting.
Tag børnene med på jeres arbejde og vis dem, hvordan mor og far tjener deres penge. Du kan fx fortælle dem, at en Nintendo DSi kræver at mor arbejder 15 timer i supermarkedet etc.