Spar penge med din termostat.

Termostaterne som befinder sig i dit hjem, er en vigtig faktor i dit energiforbrug – læs hvordan du sparer penge ved at indstille termostaterne korrekt og mest optimalt.
Få styr på termostaterne og begynd at spare penge!

Sparetip 1. Sænk temperaturen når du ikke er hjemme –
Når du er ude en aften, så skru ned for termostaterne. Hvis du er væk en weekend eller mere så sænk termostaterne til 16 C. Du sparer på varmen uden at risikere at dine varmerør fryser.

Sparetip 2. Sænk stuetemperaturen – Hvor lavt kan dine termostater sættes? Nogle opfatter 18 grader som en behagelig stuetemperatur, hvor andre vil foretrække fx 23 grader. Skruer du varmen ned med blot 1 grad kan du reducere din varmeregning med ca. 2-5%, afhængig af opvarmningsform. Jo lavere du sænker komforttemperaturen, jo billigere varmeregning.

Sparetip 3. For at øge brugervenligheden og komfort bør du overveje at installere en programmerbar termostat. De findes til fleste gas, olie og fjernvarme centralvarmeanlæg. På denne måde kan du få varmen skruet op automatisk, før du står op om morgenen og sænket igen, når du er gået i seng. Enhver kan skifte termostat – det fem minutter og kræver som regel ikke værktøj.

De mest gængse termostater med automatik er Danfoss Termostat og Honeywell termostat, en sammenligning mellem de to vil være subjektiv, der er dog en stor prisforskel til fordel for Honeywell Rondostat.

Sparetip 4. Køb en termostat med “vindues automatik” – De programmerbare og intelligente termostater fås i en udgave der opdager åbne vinduer, det kan sparer dig for utrolig store summer i vintermånederne, hvor et åbent vindue kan blive en dyr fornøjelse.

Sparetip 5. Brug nattesænkning – Har du fulgt Spareråd 4. og købt en programmerbar termostat – Så prøv at sænke temperaturen med 2-5 grader om natten. Nattesækning kan snildt spare 5-10 procent på din næste varmeregning. Fyrer du fx med olie kan det være flere tusinder kroner.

Det er ofte en myte, at du intet sparer ved at sænke temperaturen i par timer, da du skal bruge mere energi på at varme dit hjem op igen. Dette er dog langt fra altid sandt, for mange kan der være en stor gevinst i, at sænke temperaturen i perioder hvor der ikke er aktivitet i hjemmet.
Den mest optimale er i denne sammenhæng, at installere en retur ventil på radiatorens tilbageløb, da du således sikrer at varmen afgives fuldstændigt fra varmerørene.

Sparetip 6. Køb en varmepumpe – Hvis du i dag varmer op med el, kan du fordel installere en varmepumpe, som har en væsentlig højere udbytte per kWh end en elradiator. En varmepumpe har som regel indbygget en avanceret termostat der kan hjælpe yderligere med at spare penge.

Sparetip 7. Brug dine venner som opvarmning – Planlægger du en fest? Så skru du blot termostaterne ned. Hver gæst svarer ca. til en 175-watt varmelegeme, og en stor gruppe vil derfor afgive meget varme.