Ferie og rejser – 50 sparetips

Ville du ikke ønske, at det var billigere at tage på ferie, og at du kunne undgå at overtrække kreditkortene i ferieperioden. Men faktisk er det muligt at planlægge to rejser på samme budget, hvis du blot følger en række simple spareråd.
Læs videre herunder hvor vi har samlet 50 gode råd til at holde budgettet i ferien.


Flyrejser

Rejsetip 1. Flybilletter – Planlæg i god tid, og besøg rabat hjemmesider for at se om der findes de bedste tilbud, Momondo.dk er et god sted at starte. Flyselskabernes priskrig er også medvirkerende til at presse priserne ned.

Rejsetip 2. Flyrejser hvor skifter undervejs kan som regel godt betale sig, da det typisk er dyrere at flyve fra fx DK til USA end det er at flyve fra Tyskland til USA. Du kan også vælge at køre i bil eller tog til fx Hamburg, hvor du typisk kan få langt billigere flybilletter.

Rejsetip 3. Rejs let – Flyselskaberne er begyndt at opkræve gebyrer for stort set alt, og hvis du har et par kilo for meget, kan du godt forvente at kommet til at betale ekstra penge for dette.

Rejsetip 4. Smid dit tøj ud – Pak dit gamle tøj til ferien og køb noget nyt på turen, da tøj er væsentlig billigere i andre lande. På denne måde kan du have plads til bagage og stadig have plads til indkøb.

Rejsetip 5. Køb altid returbilletter – Det kan sjældent betale sig at købe one-way billetter.

Rejsetip 6. Er I flere der skal rejse er det måske muligt at få grupperabat.

Rejsetip 7. Overvej om det er billigere at købe flybiletterne i destinations landet, der var en lang periode hvor SAS solgte billetter billigere til amerikanere end til os danskere :-(.

Mad og drikkevarer

Rejsetip 8. Planlæg dine måltider – Find ud af hvor og hvad og spise, før du rent faktisk går ud. Det er  godt for din tegnebog, men også for din mave, da maden på de billige restauranter kan være lige så god.

Rejsetip 9. Lav maden selv – Ikke mange mennesker gør dette på ferien, men det kan faktisk være ganske sjovt. Det er naturligvis nok mest simple retter du kan tilberede, men du kan få et sjældent indblik i den pågældende kulturs indkøbsvaner og råvarer.

Rejsetip 10. Hvis der er gratis morgenmad med i hotelopholdet, så gå sent ned til morgenmadsbordet. Hvis du går sent til morgenmad og spiser dig mæt, så kan du måske spare middagsmaden eller spise mindre.

Rejsetip 11. Har du ikke betalt for morgenmad på hotellet – så skal du undgå at købe morgenmad på hotellet. Det kan sandsynligvis bedre betale sig at gå ud og finde en lokal café.

Rejsetip 12. Spise mere til frokost end til aftensmaden – middagsmad er ofte langt billigere end aftensmåltidet. Hvis du spiser en stor morgenmad, frokost og en let middag, så lever du også sundere.

Biludlejning

Rejsetip 13. Undersøg priserne på billeje hjemmefra, du finder sjældent de billige priser når du står i en fremmed lufthavn. Forskellen på de billigste og dyreste biludlejningsfirmaer kan faktisk være mere end 100%.

Rejsetip 14. Biludlejning automatisk forsikringsdækning – Visse rejseforsikringer og mange kreditkort har biludlejnings dækning, så sørg for at drage fordel af dem, når du lejer en bil. Alt du skal gøre er at betale med kreditkort, og du vil være dækket ind. Du skal naturligvis så afslå tilbudet om forsikring fra udlejeren.

Rejsetip 15. Størrelse på bilen – jeg sørger altid at få den mindste bil, fordi jeg ikke behøver den ekstra plads, jeg ønsker heller ikke at betale for det ekstra brændstofforbrug.

Rejsetip 16. Børn i bilen – Hvis du rejser med børn, kunne man tro, at det ville være billigst at medbringe autostolen. Men ring til biludlejningsfirmaet og spørg om deres priser for udlejning af autostole. Desværre tager flyselskaberne ofte ekstra betaling for medbragte autostole, hvorfor det måske bedre kan betale sig at leje den.

Rejsetip 17. Vær opmærksom når du får tilbudt en større bil helt gratis (free upgrade) – det er ofte en fælde fordi at forsikringen vil være dyrere på de store biler.

Rejsetip 18. Rabat kuponer – Nogle gange har biludlejningsselskaber kuponkoder, der kan bruges. Søg på Internettet.

Transport

Rejsetip 19. Tog, Metro og S-Tog – Hvis du rejser rundt i Europa, findes der mange rabatter. Mange metroer og jernbaner har tilbud på fx 3-dages ubegrænset rejsepas, der kan spare dig for mange penge.

Rejsetip 20. Nattog og flyrejser – Hvis transporten er over større afstande, kan du rejse om natten for at spare penge på overnatning. Mange mennesker har svært ved at sove på tog og fly, men det er en psykisk ting. Når først du har vænnet dig til det, vil du blive i stand til at få en god nats hvile.

Rejsetip 21. Tag en langsommere transportform – Hvis flyvning giver dig for kort tid til at sove under rejsen, så tag en bus! Når du sover, vil du ikke noget imod, at busturen er 7 timer. Du sparer som regel mange penge ved at tage bussen.

Rejsetip 22. Undgå Taxaer og brug den offentlige transport – Turister tager normalt taxaen, da det er den mest bekvemme måde at komme fra punkt A til B. Overvej metro eller busser, fordi det er nogle gange lettere og det er meget billigere.

En undtagelse til denne regel er dog fx Singapore, hvor taxierne er utroligt billige og klart den nemmeste måde at blive transporteret på

Rejsetip 23. Bilkørsel er ikke altid dårligst – Selvom en flyvning kun tager 1 times tid, så kommer du i den sidste ende til at bruge meget tid på indtjekning, sikkerheds kontrol og bagage udlevering. Vil du undgå besværet i lufthavnen og problemer med for meget bagage, så tag bilen i stedet. Det kan være billigere at tage bilen i mange tilfælde. Det er dog ikke altid tilfældet, fx mellem Aalborg og København, hvor konkurrencen har gjort flyturen meget attraktiv.

Valuta

Rejsetip 24. Finanskrisen har gjort at valutakurserne svinger op og ned, derfor kan det være værd at undersøge i hvilket land du får mest for dine penge. Valutakurser.dk er et godt sted at starte, når du skal sammenligne hvad du får for dine penge i de forskellige lande.

Rejsetip 25. Køb af kontanter – Veksler du dine kontanter i lufthavnen ved fx Forex og lignende, så kommer du ofte til at betale et højt vekslegebyr. Det vil som regel bedst kunne betale sig at handle valuta i din egen bank eller en lokal bank.

Rejsetip 26. Brug VISA, Mastercard eller andre kreditkort. Det er næsten altid billigst at bruge et kreditkort til betaling i udlandet, du betaler som regel et lille gebyr for at bruge kortet, men det er sjældent i nærheden af bankernes vekselsgebyr.

Ophold og overnatning

Rejsetip 27. Undersøg priserne i de nærliggende bydele eller byer i nærheden – Nogle gange kan hoteller i nærheden være langt billigere. Hvis du ikke har noget imod den 10-15 minutters ekstra transporttid, kan du spare mange penge på hotelopholdet.

Rejsetip 28. Byt hjem – Dette er genial og især populært i Europa. Din tur bliver måske ikke så romantisk som et værelse med room-service, men hvis du er en eventyr type, kan det være spændende og forfriskende, samtidig med at du får et unikt indblik i den lokale kultur. En variation af rejsetip 28 er den såkaldte “sofa surfing”, hvor man låner sin sofa ud til en fremmed, hvor man så til gengæld kan låne en sofa i et hvilket som helst sted i verden. Sofa udlån er især populært blandt yngre mennesker.

Rejsetip 29. Prut om pris og vilkår – Et mindre hotel vil være mere villige til at give dig gratis opgraderinger (eller endda gratis overnatninger). Hvis du allerede har en reservation, kan du ringe til hotellet og fortælle dem, at du ville overveje at ændre, hvis du ikke kan få en ekstra nat gratis.

Rejsetip 30. Feriehus – Hvis du bor på en destination i mindst et par dage, bør du overveje et feriehus i stedet for hotellet. De er ofte er mere komfortable og dine omkostninger vil sandsynligvis være billigere.

Rejsetip 31. Suiter – I stedet for at have to rum til familien, prøv om du kan få en stor suite i stedet. Det vil ende med at blive billigere, og du får lige så meget privatliv som med separate værelser.

Shopping

Rejsetip 32. Toldfri (Duty Free) – Mange lufthavne har toldfri butikker, som du kan drage fordel af. De er sjældent de bedste tilbud, derfor skal du grundigt overveje priserne før du slår til, men det er muligt at spare penge på de toldfri varer. Husk altid at undersøge reglerne for hvad du må indføre, da det ellers kan blive en dyr fornøjelse.

Rejsetip 33. Husk at få tilbagebetalt skat og moms – Nogle lande lader dig få skatten på detailsalg tilbage. Du skal sandsynligvis udfylde formularer og dokumentere at du er turist, men hvis store indkøb er foretaget i landet, kan det spare dig for masse penge.

Alternative ferieformer

Rejsetip 34. Cykeltur med familien – en billig og sund ferie. Vidste du at Danmark har 10.000 km med cykelstier hvor du blot skal følge de blå skilte, der findes 12 nationale cykelruter der tager dig igennem de mest seværdige lokaliteter i vores lille land. Hvis det skal være rigtig billigt kan du bruge en af de mange primitive bål og teltpladser der findes i den danske natur.

Rejsetip 35. Vandretur – Hvis din destination ikke er så langt væk, kan du overveje at bede de lokale om anvisninger og gå dertil. Det er en god mulighed for at se byen fra en anden vinkel, hvis du er heldig får du en unik oplevelse i forhold til den “turistede” version.

Rejsetip 36. Nyd den lokale udgave i stedet for Coca Cola og MacDonalds – Mange forbrugsvarer er billigere, når de er lavet i det land, du besøger. Overvej at prøve den lokale øl, kaffe eller mad. Du vil blive overrasket over, hvor billig det virkelig er og du får helt nye smagsoplevelser.

Rejsetip 37. Vær fleksibel med rejsedage – Priserne er baseret på udbud og efterspørgsel, så nogle gange er det meget billigere at forlade dagen før (eller efter) i stedet. Se dig omkring datoer for dine rejseplaner og se, om udgifterne til en ekstra dag er det værd.

Rejsetip 38. Køb en pakkerejse – Der er mange pakkeløsninger, der sparer dig for penge, hvis du bestiller hoteller og fly sammen. Dybest set, jo mere forretning du kan give dem, jo større rabat kan de give dig.

Rejsetip 39. Rejs udenfor sæsonen – Forår og efterår kan være gode alternativer til vinterferien og sommerferien.

Rejsetip 40. Overvej staycation – Oversøiske rejser kan være din drømme ferie, men der er faktisk masser af gode steder i Danmark. Staycation dækker over de rejser du gør i det eget bagland – en definition der er baseret på en blanding mellem vacation og stay.

Rejsetip 41. Prøv at undersøg hvad en booking koster på forskellige tidspunkter – Online websteder har sommetider priser baseret på tid og ugedag, hvor du booker! Prøv forskellige kombinationer, og se om du kan være heldig at finde et bedre tilbud.

Generelle sparetips til ferien

Rejsetip 42. Find afbudsrejser. Køber du i sidste minut (last minute) kan du ofte spare mellem 50-60% af den oprindelige pris. Afbudsrejser er populære i disse krisetider, og mange har fået øje på muligheden for at gøre en god forretning. Det kan være lidt som at vinde i lotto, men er du heldig får en fed oplevelse for den halve pris. Husk at du også bestille sommerhuset i sidste øjeblik.

Rejsetip 43. Brug Google aktivt til at sammensætte din egen rejse. Bestil selv hotellet og find flybilletten på fx Viviro.dk eller FlyBillet.dk

Rejsetip 44. Har du et FDM kort? – Med et FDM kort kan du få rabatter på mange attraktioner i både Danmark, Europa og Amerika.

Rejsetip 45. Brug dine bonus point – Hvis du er heldig lader dit firma dig beholde dine opsparede bonus point, det betyder at du helt gratis kan invitere familien på en flyrejse med hotel, betalt med dine opsparede bonuspoint. SAS og Star Alliance har et af de bedste bonusprogrammer, men også andre selskaber har bonusprogrammer til loyale kunder. Du kan også veksle dine optjente bonus point til gaver.

Rejsetip 46. Hvis du vælge at holde ferie i dit lokalområde, kan det ofte være en god idé at købe årskort til de lokale top attraktioner, der kan være mange penge at spare på at købe årskort til Fårup Sommerland, Zoo eller Tivoli.

Rejsetip 47. Studenter og Medlemskab Rabatter – Mange attraktioner som forlystelsesparker, museer og andre har rabatter for ældre, børn eller studerende. Hvis du rejser, så husk at tage dit ID og medlemskort (f.eks FDM-kort) med dig, der kan kvalificere dig til disse.

Rejsetip 48. Gruppe rabatter – Vi ved alle, at der er en gruppe rabatter overalt. For at udnytte, team op med et par venner og gå til de samme destinationer sammen.

Rejsetip 49. Tal med de lokale – Vær høflig og snak med dem! Nogle gange vil de fortælle dig, hvor du spiser billigst, og nogle kan endda tilbyde dig at overnatte (virker bedst i små byer).

Rejsetip 50. Dagsture – I de fleste storbyer kan du hoppe på en bus der tager dig rundt til alle attraktionerne for en beskeden pris. Ikke alene vil det tage dig til steder, du sikkert besøger alligevel, og buschaufførerne er normalt ganske underholdende og fortællende.

LÆS OGSÅ: 100 sparetips til en bedre økonomi