Adventskrans – sådan binder du en adventskrans

Adventskransen er en af de gamle danske jule traditioner der stadig er meget populære, der tændes et lys for hver adventssøndag i julemåneden.
Du kan købe en færdig adventskrans, eller du kan spare pengene og lave din egen adventskrans ganske nemt. Fordelene ved en hjemmelavet adventskrans er, at du sparer penge og får en mere personlig adventskrans, du bestemmer selv hvor dekoreret den skal.
Adventskransen kan laves af klassisk rødgran eller af den lidt dyrere normansgran, ligesom mange af de andre danske juledekorationer. Fordelen ved normansgran er, at den ikke taber nålene så hurtigt som den billige rødgran.


Lav din egen hjemmelavede adventskrans
Det skal du bruge til adventskransen

  • En basiskrans lavet af styrofoam (oasis), halmkrans eller flet af pilegrene
  • Grøn blomstertråd
  • Ophæng, som regel lavet af rødt bånd
  • Havesaks
  • Eventuelt en elektrisk limpistol

Adventskrans af grene

Denne krans laves af grene med mange nåle, som fx nåletræer som gran, fyr eller gran. De kan dog miste deres nåle efter et stykke tid, især når grenene ikke er friske. Nordmannsgran er en af de mest holdbare nåletræer. Cypres familie såsom cypres, enebær, eller Thuja tørrer relativt hurtigt, men de holder alligevel længere på nålene end andre nåletræer.
For at holde adventskransen frisk, bør du sprøjtet den med lidt vand hver dag.
En adventskrans af gran kan sagtens kombineres med stedsegrønne løvtræer, herunder bøg eller efeu (vedbend). En krans af pyntegrønt kombineret med stedsegrønne grene ser meget dekorativt ud, de mest populære kombinationer er efeu og kristtorn.

Sådan binder du kransen
Alle tomrum skal udfyldes med grangrene, du skal bruge 5-10 centimeter lange grene på den tomme basis krans (oasis, halm eller pileflet).
Du skal omvikle grenene med blomstertråd, dette gøres to-tre gange. Når du overlapper gentagne gange med grangrenene, så får du et rigtig flot resultat.
Når du har dækket basis kransen med korte grangrene, så skal du have dækket tråden, så den ikke er synlig på den færdige krans.

For at dække blomstertråden på adventskransen, klipper du nu nogle lidt længere grene, der igen sættes fast på kransen så de dækker over hinanden (overlappende ved bindingen).
Den færdige krans kan stå på bordet, men den kan sagtens hænges op i loftet. Når den skal hænges op, er det vigtigt at du placerer båndet nøjagtigt i hvert hjørne af kransen, da den ellers kommer til at hænge skævt. Båndet skal også placeres således, at lysene på adventskransen ikke rammer båndet.

Sådan placerer du lysene sikkert på adventskransen

Du skal altid bruge specielle adventslys, der har en lille wire i bunden. De fire adventslys placeres i hjørnene af kransen, sørg for at wiren er solidt fæstnet til kransen.
Det er vigtig at kransen spændes fast, da en adventskrans ellers kan være en farlig konstruktion.
Brændende stearinlys skal altid være under opsyn. Adventskransen skal i øvrigt placeres således, at vinden ikke får flammerne til at ramme grene eller bånd, da du ellers risikere at den antænder dekorationen.

Adventskransen placeret på et brandsikkert underlag langt væk fra brændbare materialer, såsom gardiner.

Desuden bør børn aldrig være alene med brændende stearinlys, da det kan få fatale konsekvenser.

Andre opskrifter på adventskranse
Den simple eller den kreative adventskrans

Der findes mange varianter af adventskranse, nogle foretrækker den klassiske simple krans af gran, mens andre ønsker at følge med de forskellige mode tendenserne fra år til år.
Nye farver og materialer gør det muligt, at tilføje adventskransen fornyelse og et design der passer ind i et moderne dansk hjem.
Herunder finder du opskrifter på adventskranse, som du kan give et personligt udtryk.

Den rå og romantiske adventskrans. I denne opskrift kan du læse hvordan du laver en superflot og enkel adventskrans. Kransen er lavet af brombærgrene, så du skal huske at bruge arbejdshandsker. Kransen kan også bruges som luciakrans.
Download – Enkel adventskrans – dekorativ og nem at binde

Flot dekorerede adventskranse med nye materialer
En adventskrans behøver ikke nødvendigvis at være lavet af gran, du kan sagtens bruge andre materialer der er mindst ligeså dekorative som den klassiske gran adventskrans.
I artiklen herunder kan du se hvordan du binder en adventskrans af hortensia og rødkål, de er flotte og anderledes adventskranse, som måske kræver lidt mere håndarbejde og fingernemhed, da de er sværere at binde end den traditionelle krans.
Artiklen viser også hvordan du kan binde en klassisk adventskrans af kristtjørn, den er både smuk og enkel.
Download – Sådan gør du, den klassiske adventskrans og adventskranse med nye materialer