Sådan overlever din økonomi julen

Mister du jobbet eller får du stor uventet regning, så kan julen hurtig gå i vasken når økonomien bliver for stram.

Selv under den nuværende finanskrise, forbinder de fleste danskere stadig juletiden med materiel overflod og overforbrug af mad og drikkevarer. Børnenes ønsker bliver ikke mindre, de ønsker stadig de dyre gaver fra reklamerne og de ønsker især at du er nærværende.
Julen kan med andre ord være en udfordring for alle der oplever personlige økonomiske vanskeligheder – julen er på alle måder en dyr fornøjelse. Du kan bruge meget tid på dine bekymringer om penge, og det vil berøve dig fred i sindet i den søde juletid.

I stedet for, at drukne i et økonomisk mareridt i julemånederne, så skulle du genoverveje dine prioriteteringer.

En bedre og billigere jul 1.
Sæt dig ned sammen med din familie til en diskussion om, hvad der virkelig lade sig gøre denne jul. Forklar børnene, at du ikke vil være i stand til at opfylde alle deres ønsker denne gang, da økonomien er stram. De dyre luksus gaver som fx Nintendo DS må vente, indtil et tidspunkt hvor familiens økonomi igen er i balance.

En bedre og billigere jul 2.
Få styr på dine finanser så meget som du kan, før planlægningen af juleaktiviteter. Etablere et lille budget, som du har råd til gaver og forsyninger. Lad vær med at bruge flere penge end du har på bankbogen – finansiering ved hjælp af dyre lån er en dårlig idé.
Download gratis budgetskema på dansk

En bedre og billigere jul 3.
Giv personlige og meningsfulde gaver til dine venner og familie i stedet for, at købe dem kan du lave dem sammen med familien. Lav julekort i hånden med børnene. Vedlæg billeder af din familie med kortet. Mal eller tegn et farverig billed og indram det selv. Bag partier af kager og hjemmebagt brød og pak dem i farverigt cellofan papir bundet med et bånd.

En bedre og billigere jul 4.
Tilbyd at gøre en tjeneste for dine venner og kære i stedet for en gave, en god gerning betyder meget mere end en dyr gave. Tilbyd at passe din søster børn, klip din fars hæk eller hjælpe din bedstemor med hendes girokort på netbanken. Overvej at lave en kupon bog fuld af gratis tjenester, som dine modtagere kan indløse senere.

En bedre og billigere jul 5.

Lav en spændende kurv med madvarer. Find en billig vævet kurv i en 10-kroners butik, som fx Tiger eller Søstrene Grene. Fyld kurven med æbler, appelsiner, pærer, nødder og chokolade. Undersøg om ikke dine lokale butikker har nogle gode tilbud.

En bedre og billigere jul 6.
Tænk på at købe de nødvendige ting fremfor luksus til jul. Hvis din ægtefælle har brug for en clockradio, så køb en der er både billig og pålidelig, pyt være med designet. Hvis dine børns tøj er slidt, så køb noget nyt tøj til dem. Kig rundt i huset for andre slidte ting, der trænget til at blive udskiftet – køb disse ting som julegaver.
Har du set programet Luksusfælden på TV3, så er du ikke i tvivl om, hvad du i hvert fald ikke skal gøre.

Tips og Advarsler i julen

  • Du kan nemt lave dit eget hjemmelavede indpakningspapir. Brug fx de farverige julereklamer, du kan også lave kreative kartoffeltryk på blankt papir – det er både dekorativt og personligt
  • Køb gaverne brugt på GulGratis.dk hvis det er muligt.
  • Du skal aldrig tigge om penge eller gaver hos familien, lær hellere at få økonomien til at slå til
  • Brug aldrig mere på kreditkortet end du har råd til, at betale fuldt ud i næste måned
  • Undgå indkøbscentre – du bliver fristet til at bruge flere penge