Billig rødvin vs dyr rødvin, sammenligning

Vi er sikkert mange der længe har haft en mistanke om, at man bliver snydt ved dyre rødvine.

Nu har franske forskere endeligt bevidst, at der ikke findes særlige gode vine, og at smag og behag er subjektiv. Faktisk ved de såkaldte vineksperter ikke mere om vin, end resten af os, men de bilder sig selv og omverden ind, at de er eksperter indenfor vine.

Deres ritualer og bedømmelser er blevet afsløret som selvbedrag, af en prisbelønnet fransk undersøgelse. Vinkenderne / kyperne baserer deres meninger på ting som farve og især etiketten, og ikke blot smagen som den almindelige dansker.
Man bliver snydt så driver, når man køber en dyr fransk vin, den franske undersøgelse påviser nemlig også, at ingen rødvin koster mere max 100kr at fremstille.

Så man betaler altså temmelig meget for flasken og etiketten, såfremt man køber en såkaldt udsøgt vin. Sandheden er, at du ikke kan definere smag objektivt, udtaler vin forskeren Frédéric Brochet.

Forskeren fra Bordeaux har vundet en anerkendt pris fra Amorim vin akademiet i Frankrig.

Jo klogere og mere kyndig vinekspert, jo mere bliver de hæmmet af deres kulturelle baggrund, som gør at de ikke smager vinen som den, men reelt kun smager det som de forventer.

Brochet gennemførte en undersøgelse, for at teste evnerne hos de fremmeste vin eksperter. I undersøgelsen, inviterede han 54 fremtrædende vin eksperter til at prøve forskellige flasker, herunder en hvidvin, som han havde farvet med rød frugtfarve.

Ikke en eneste ekspert bemærkede at de drak farvet hvidvin!!.

Det er et velkendt psykologisk fænomen, at man kun smager det som man forventer siger Brochet. Eksperterne forventede at smage en rødvin, og det gjorde de så 🙂
Andre forskere har foretaget lignende eksperimenter, og kommet frem til samme resultat.

Kun 2-3 procent af den danske befolkning ville lægge mærke til farvede hvidvin, men det er sjældent dem som har viden om vin kultur.
Kendere har en tendens til, at lade sig snyde af deres forudfattede holdninger og opdager aldrig frugtfarven.

Så sammenligner du en dyr rød rødvin med en billig, så skal du vælge den bedst kan lide, de er nemlig akkurat lige gode!!