Vitamintilskud er stort set spild af penge

Raske mennesker spilder penge på vitamintilskud, og i værste fald kan vitaminpillerne endda skade helbred, dette er efterhånden en udbredt holdning blandt førende ernæringseksperter.

De fleste af de mennesker der spiser vitaminpiller, er bekymrede for, om de får nok vitaminer i deres daglige kost. Men sandheden er at det er usandsynligt at de får nogen nævneværdige sundhedsmæssige fordele ved at tage vitamin-og mineral tabletter eller fiskeolie kapsler.

Det allerbedste vil for de fleste være blot at forbedre kosten, det er egentlig kun til ældre mennesker og alvorligt syge at kosttilskud kan være værdifulde.
En masse mennesker helgardere sig når det gælder deres helbred, men de ofte ikke har brug for disse tillæg. Eksperternes største bekymring er, at vi spilder vores penge og giver næring til en industri, der blot udnytte vores frygt, en frygt som også gør at vi fylder vores børn med unødvendige multitabs.

En udbredt misforståelse er, at hvis noget er godt for dig, så kan du ikke få for meget af det!. Kroppen har dog en begrænset kapacitet til at metabolisere (omsætte) næringsstoffer, såsom vitamin C. Det anbefalede daglige indtag af er 60 mg, men tabletter kan indeholde helt op til 3g! Og i øvrigt så vil 75% af de 3g C-vitamin gå lige igennem dig, og ende i toilettet. De store doser er bare spild af penge.

Kosttilskud kan være farlige

En del af de etablerede ernæringsesksperter siger endda, at kosttilskud kan være skadeligt for dit helbred. Særligt farligt er det hvis du blander flere forskellige kosttilskud, altså en veritabel vitamin cocktail.
Eks.: Spiser du en multi-vitamin tablet sammen med torskelevertran kapsler, betyder det at du kraftigt overstiger den anbefalede daglige dosis af vitamin A, som er 0.7mg for mænd og 0.6mg for kvinder. Dette kan resultere i hovedpine og kvalme, og på lang sigt være skadeligt for leveren og øger risikoen for knogleskørhed.
Riskoen ved at overdrive kosttilskudene er mange, og nettet er fulde med artikler om folk, der har fået bivirkninger af forkert brug af kosttilskud.
Moralen er simpelthen, at du og din familie bør spise varieret og sundt og spare pengene på de dyre og nyttesløse kosttilskud.

Børn og vitaminer
Børn med en varieret kost, bør kunne få alle de nødvendige vitaminer og mineraler ad den naturlige vej. Meget kræsne børn kan i vise tilfælde mangle nogle af næringsstofferne, da de jo skal have fx grønsager for at få vigtige vitaminer. En del børn mangler D-vitamin, da de danske familier generelt spiser for få fisk.
Er du i tvivl om dit barn mangler vitaminer, så kan du altid spørge din læge, men vær kritisk med blot at fylde børnene med multitabs og andre vitamin- og kosttilskud.