Et af de emner der kan være svært ved at tale om, er vores økonomi. Hvad enten vi har en god eller dårlig økonomi, så er det et svært når partneren eller ægtefællen er uenig i vores økonomiske opfattelse.
De økonomiske dilemmaer
Køber hun ofte ind i dyre mærkevarebutikker, selvom bankkontoen i forvejen er overtrukken – eller har han dyrt værktøj som han aldrig bruger alligevel?
Skal børnene gå i de rigtige mærker, skal bilen være en VW Passat, listen over økonomiske beslutninger fortsætter i det uendelige.
Det er vigtigt, at man tidligt erkender, at det ikke er et mål i sig selv at være enige alt i økonomien, men man skal stadig kunne snakke om de “ømme” punkter.
Ligeledes er det vigtigt, at man aldrig diskuterer eller skændes om økonomi, det er ikke konstruktivt og vil ikke give jer en bedre økonomi.
Børn skal aldrig inddrages når mor og far snakker om penge og økonomi, da de sjældent vil være i stand til at forstå noget så komplekst som økonomi, og indflydelsen på deres “beskyttede” hverdag.
Sådan får I en bedre økonomi
10 gode råd til en god økonomi i et forhold
- Tal åbent om jeres impulskøb – jo mere I skjuler, jo dårligere bliver udsigten til en god økonomi.
Lyv aldrig for din partner omkring økonomi, det er et tillidsbrud der kan være svært at genovervinde - I skal aldrig skændes om penge, det er ikke en konstruktiv måde at opnå enighed på
- Fortæl om jeres bekymringer for økonomien – især er det vigtigt at begrunde jeres bekymringer
- Husk at din bankrådgiver ikke er uvildig, han er faktisk bankens sælger.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du være på vagt overfor bankrådgiveren - Når I snakker om penge, så sørg for at forstå din partner før du begynder at overbevise hende/ham om din egen overbevisning. Det er den gyldne regel indenfor al kommunikation!
- Er økonomien helt sort, så overvej kraftigt at få hjælp og rådgivning. Der findes en række gratis rådgivningscentre i Danmark, men I kan også henvende jer til en revisor
- Få en fælles budgetkonto som kan se i begge jeres netbank – aftal hvor mange penge I hver skal indsætte om måneden. LÆS OGSÅ: Gratis budgetskema
- Lån aldrig penge af hinandens familie, det kan synes som en billig måde at spare nogle renter på. Desværre viser virkeligheden, at langt hovedparten af alle familiestridigheder skyldes penge
- Lad vær med at have et millimeter retfærdighedsprincip i forholdet – fx “jeg betalte jo for middagen i går, så det er kun fair at du betaler for biografbilletterne”.
Undersøgelser har vist, at i de bedste ægteskaber deler man pengene uden at skelne til hvem der betaler! - Få en fælles opfattelse af hvilke værdier der skal præge hjemmet, og prioritere så herefter. Hvis I vælger et stort hus, så er der måske ikke også råd til en stor ny bil og ferie 3 gange om året.
Når når først indser at man “ikke både kan blæse og have mel i munden” – så vil de hverdagens dilemmaer bliver meget lettere at tackle