Løb i bare fødder – spar de dyre løbesko

Træt af dyre løbesko? Her er alternativet
I årtier har de store sko producenter markedsført tanken om, at high-tech polstrede sko, ofte med forhøjede hæle er sundt for løbere. Især løbere med flade fødder eller høj svang har været mål for reklamerne.

Mange løbere har dog desværre erfaret at de dyre løbesko, mod forventning, ikke afhjælper smerterne ved løb.
Nogle sportsfysiologer hævder endda, at sko faktisk forårsage skader for nogle mennesker, da de tvinger fødderne ud i unaturlige positioner, hvilket resulterer i skader og manglende fremskridt i løbetræningen.
Barfodet løb giver kroppen mulighed for at reagere på den mest naturlige måde, hvilket kan afhjælpe kroniske skader for nogle mennesker. Som en sideeffekt er det endda langt sjovere at løbe i bare tæer 🙂

Start langsomt

Barfodet løb tilføjer en helt ny dimension til din løbetræning – det er noget du skal trænes op til. Hvis du i øjeblikket løber 40-60km om ugen, skal du ikke forsøge at straks at gøre det samme uden sko.
Som alt andet, så er det vigtigt at du giver kroppen tid til at vænne sig til den nye træningsform. Du skal tillade muskler og sene styrkes, og huden under fødderne skal ligeledes være tykkere og mere læderagtig. Du bør derfor starte med at gå et par barfodet vandreture og vænne dig til følelsen jorden, samt lærer at undgå at træde på småsten og eventuelt glas.

Du skal ikke undgå de hårde overflader

Når du løber med sko, har du sandsynligvis tit løbet på asfalt og beton. Disse hårde overflader kan synes umulige at løbe på med bare fødder, når du lige er startet, men det er vigtigt at vænne sig til de hårde overflader. Du er nemlig nødt til at lære, at finde den mest effektive og stødabsorberende skridtlængde. Når dine fødder møder en hård overflade, vil din krop automatisk korrigere din skridtlængde for at begrænse ubehag og overbelastning, hvilket tvinger dig ind i en effektiv skridtlængde. Når du løber på bløde overflader som græs og sand, kan din skridtlængde blive lemfældig. Denne kropsmekanisme indtræder sjældent ved brug af sko, da kroppen ikke på samme måde bliver advaret.

Det skal være sjovt

Frem for alt skal det være sjovt at løbe barfodet – en positiv oplevelse. Brug dine fødder til at føle de forskellige underlag, som du aldrig følte i dine sko. Og hvis du ikke nyder det, så gå straks tilbage til sko, det er dog sjældent at man har lyst.
Husk at det kan tage en måned før dine fødder er helt klar til for alvor at løbe i bare fødder.
En regnvåd dag er helt fantastisk når man løber igennem vandpytterne.

Det er sundt
Forskerne ved nu at man lander mere effektivt, når man løber uden sko. Du skal dog huske at du ikke er vant til denne løbeform, det er derfor vigtigt at du lærer at løbe uden sko, da du ellers kan skade dig selv.