Billige alufælge – hvad skal du vide

Når du finder et par smarte alufælge hos en af de mange danske netbutikker, som fx billigealu.dk, sds.dk eller t-hansen.dk, så er det nemt at blive fristet til at købe et par smarte nye fælge.

Som alle andre ting her i livet, så følges pris og kvalitet jo oftest ad, det betyder at du ikke bare skal vælge de billigste alufælge – du gambler med din egen og dine medtrafikanters helbred.

Kan man bruge alufælge om vinteren?
Mange synes at de normale stålfælge er kedelige – vintervejret er trist men derfor behøver bilen vel ikke at være det!
Faktisk kan du sagtens bruge dit alufælg om vinteren, vinterdæk og alufælge er bestemt mulige, såfremt du husker to simple regler.

Da aluminium og salt er en dårlig cocktail, så det vigtigt at lapper skader på dit alufælg med det samme. Når først lakken er skadet, så kan saltet angribe fælget, og så kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse med smarte alufælge om vinteren.
Husk også at skylle dine alufælge ofte i løbet af vinteren, når du skyller saltet af, mindsker du risikoen for for korrosionsskader.

Danskerne køber som regel kvalitetsdæk
De fleste mennesker er klar over, at det er vigtigt at købe et godt kvalitetsdæk fra fx Michelin eller Goodyear. Et vinterdæk er ikke bare et vinterdæk – pris og kvalitet følger hinanden. Et kvalitetsdæk giver dig fordele så som bedre bremseevne, sikring mod akvaplaning og mindre dækstøj.
Det er derfor sjældent at man møder bilister med de helt billige kineserdæk, det er er en risiko de færreste tør løbe.

Alufælge skal være typegodkendt

De færreste tænker på at der er risiko for at et billigt fælg (made in China, PRC), faktisk kan revne under kørsel. Et fælg der der går i stykker under kørsel skaber en yderst farlig situation for billisten, hvilket i værste fald kan medføre døden.
I EU har vi i mange år typegodkendt alufælge, således at den slags farlige situationer undgås, det har medført at der i mange år stort set ikke var problemer med fælge der gik i stykker.
De seneste års massive import af billige varer fra Kina, af svingende kvalitet, har desværre også medført livsfarlige fælge. Der er tale om fælge, hvor det kan være russisk roulette, du kan sagtens købe et billigt fælg hvor du aldrig oplever problemer, men du kan desværre også risikere et fælg, der ikke lever op til europæisk standard.


Gode råd til køb af fælg

  • Vælg et kvalitetsfælg fra en kendt fabrikant
  • Kig ikke kun på prisen!
  • Brug forskellige fora på nettet og spørg andre brugere
  • Er du i tvivl om kvaliteten, så køb aldrig et fælg fra Kina (spørg butikken)
  • Undersøg om fælget er TÜV godkendt (tysk), alternativt ABE eller andre EU godkendelser. BEMÆRK: I Kina er det udbredt at kopiere alt, desværre også de stempler der skulle hjælpe forbrugerne – så vær kritisk og Google mærket
  • Spørg netbutikkerne, hvilket fælg de kan anbefale, såfremt du ønsker et kvalitetsfælg der lever op til ovenstående