Litium batterier pengene værd – viser test

Billige batterier vs. dyre batterier
Litium batterier forbindes ofte med genopladelige batterier, men faktisk findes der også engangsbatterier baseret på litium. Litium batterierne er dyrere end de almindelige alkaline typer, men omkostningerne er begrundet i en bedre ydeevne og levetid.
I en lang række tilfælde vil det bedre kunne betale sig, at købe de dyre litium batterier.

Litium batterier er endnu ikke så udbredte i Danmark som engangsbatterier, rigtig mange kender dog litium typen fra knapcellebatterierne.

Derfor skal du købe litium batterier
Levetid

Alkaline batterier holder længere end de gamle kulsyre batterier, og det gør dem anvendelig til rigtig mange ting i hverdagen. Litium er endnu bedre end alkaline batterierne, da de som regel holder 300-800% længere end alkaline batterierne.

Volt spænding
Nogle batteridrevne ting er meget spændingsfølsomme, det gælder fx lommelygter og lommeradioer. Digitale kameraer er sjældent særlig spændingsfølsomme.
Genopladelige batterier, nikkel-cadmium (NiCd) og nikkel-metal hydrid (NiMH), giver en nominel spænding på 1,2 volt, hvilket kan være et problem. Alkaline og litium

batterier giver derimod hele 1,5 volt.

Vægt
Batteriernes vægt er ikke normalt noget vi tænker over, men skal du på en lang vandretur, så vil du sætte pris på ethvert sparet gram i rygsækken. Litium batterier vejer omkring en tredjedel mindre end alkaline batterier.

Temperatur
Ekstreme temperaturer påvirker altid batteriets kemi, og litium håndtere varme og kulde langt bedre end de fleste andre batterityper. Ved en temperatur på minus 20 grader, vil et litium batteri have gange mere energi end et tilsvarende alkalisk batteri.