Pangasius fisk – når billigst ikke er bedst

Lad det være sagt med det samme, pangasius fisken er billig – langt billigere end de spisefisk vi normalt har haft i mulighed for at købe i Danmark. Smagsmæssigt minder fisken om den klassiske rødspætte og kødet er også hvidt og velegnet til fiskefileter.


Rødspættefilet eller bare fiskefilet
Når du køber en frossen fiskefilet, så skal du ikke tro at det er en rødspættefilet – tværtimod er oftest en pangasius filet, da rødspættefileter er langt dyrere. og derfor sælges der også langt flere af den billige variant.

Pengasius fisken er dog ikke uden problemer, eftersom den opdrættes i små dambrug i Vietnam, dambrugene har ekstremt mange fisk i samme bassin, op til 100 fisk i 100liter vand. Den ekstreme fiske population giver en række problemer med sygdomme og stress blandt fiskene, hvilket betyder at man i de senere år har været tvunget til kraftig medicinering, ligeledes anvendes en række giftstoffer i produktionen.

I Vietnam er Mekong floden en meget vigtig kilde til livet, eftersom man bruger floden til alt fra badning, vask, drikke og madlavning. Pengasius dambrugene forurener floden, da man sender både fiskeafføring, medicin og giftstoffer ufiltret ud i floden.

Derfor skal du undgå pengasius fisken, advarsel!

  • Udenlandske myndighederne har tidligere fundet høje niveauer af giftstoffer og bakterier i fiskene, herunder arsen, tungmetaller og det livsfarlige PCB. Mekong floden er blandt de mest forurenede på kloden, og der findes store mængder dumpet industrielt affald og kemikalier i den. Det er ikke en opskrift på en sund fisk!
  • Verdens naturfond anbefaler, at vi helt undgår pangasius, læs hvorfor du skal gå langt udenom den billige fisk.
  • Pengasius fisken bliver nedfrosset i det forurenede flodvand
  • Produktionen er ikke bæredygtige og du er med til at belaste miljøet, da man skader miljøet i Vietnam betydeligt. Det har aldrig givet mere mening, at købe lokalt hvis man ønsker at opretholde en bæredygtig fødevareproduktion.Fiskene importeres fra Vietnam, de fodres med mad der kommer fra Peru og de får hormonindsprøjtninger fra Kina. Det betyder, at der bruges store mængder CO2 for hver kilo fiskefilet der spises i Danmark.
  • Fiskene opdrættes under unaturlige forhold – de fodres med en mel blanding der består af døde fisk, knogler, soja og majs. Denne form for næring ligner overhovedet ikke det de spiser i naturen. De vietnamesiske myndigheder fører ingen reel kontrol med opdrættene, og da foderstofferne er totalt uregulerede er der stor risiko farlige stoffer og hormoner.
  • Hormoner gør, at pangasius vokser 4-5 gange hurtigere end i naturen – ydermere fremskynder hormonerne fiskene bliver kønsmodne. Disse stoffer kan også skade menneskers hormon balance

Du får hvad du betaler for – og lidt til. Brug hellere et par kroner ekstra på dansk fisk i stedet for billige miljøfarlige fisk. Det er ikke værd at risikere dit helbred og sundheden for din familie, blot for at spare 5-10 kroner.