Brunkager er en dejlig dansk tradition – ingen jul uden brugkager.
Mange køber de fabrikslavede brunkager fra Karen Volf, det er nemt og de smager ok. Men hvorfor ikke spare penge og bage dine egne brunkager, det er en nem opskrift som alle kan magte.
Også en god julegave!
Er julebudgettet lidt stramt, så kan du overveje at bage hjemmelavede brunkager, som du bruger som gaver.
Husk at det er tanken der tæller, og en hjemmelavet gave vil i de fleste tilfælde vække stor glæde, da giveren har lagt energi og sjæl i gaven.
De hjemmebagte brunkager eller kleiner, pakkes pænt ind i en æske eller bøtte (de kan fås billigt i fx Søstrene Grene). Skriv en personlig hilsen på pakken – du har nu en perfekt hjemmelavet gave til små penge.
Opskrift på julens bedste brunkager
Rækker til ca. 250 brunkager
Inkredienser:
- 250 gram smør i mindre stykker
- 125 gram lys sirup (ca. ¾ dl)
- 250 gram sukker (ca. 3 dl)
- 1 spsk stødt kanel
- 1 spsk lunkent vand
- 1 tsk stødt nellike
- 100 gram hakkede mandler (smuttede)
- 25 gram finthakket sukat
- 1¾ tsk potaske
- 500 gram hvedemel
Opskrift på brunkager
- Sirup, Smør og sukkeret anbringes i en stor gryde med tyk bund.
- Smelt blandingen ved jævn varme (må ikke koge) – husk at røre rundt hele tiden
- Mandler, kanel, nellike og sukat hældes i.
- Rør rundt i blandingen indtil den er lunken (ca. 28°).
- Potasken opløses i vandet og røres i gryden. Melet røres også gradvist i blandingen
- Lav 3 lige store ruller af brunkagedej (4,5 cm i diameter)
- Rullerne placeres i et køleskab i 1-2 døgn (tildækket med et viskestykke)
- Der kan nu skæres brunkager ud af rullerne – husk det skal være tynde skiver!
- Brunkagerne placeres på plader med bagepapir og bages øverst i ovnen ved 175° (ikke varmluft)
- Bagetid: 7 -8 min
- Brunkagerne sættes til afkøling på en bagerist