Guide til LED pærer – fremtidens teknologi

Masser af lys fra energibesparende LED pærer

Siden 1. Siden 1. September 2009 vil de traditionelle pærer på markedet gradvist blive udfaset, efter en afgørelse fra EU. Forbrugerne vil skulle skifte til økonomiske lamper (A pærer), hvorved der spares energi og undgås massiv udledning af CO2.

Blandt de energibesparende lamper er det lysdioderne, som er fremtidens belysnings teknologi. Men LED brug er ikke uden faldgruber.
Lysdioder har eksisteret i mere end 40 år. Indenfor den medicinske-, bil-, signal-, reklame eller display-teknologi, er lysdioder nu er blevet standard.

Mens lysdioder bruger langt mindre strøm end almindelige energisparepærer, så er den høje pris en klar ulempe. Populære LED pærer fra etablerede producenter, som Osram og Philips, kan koste mellem 230 til 600 kroner.

Der findes billigere LED pærer til omkring 100 kroner, men de er ikke alle lige effektive, derfor skal du aldrig købe en pære du ikke har set i brug!

Stadig produceres ikke LED pærer med tilstrækkeligt lys til brug i stuen, gangen, garagen eller kælderen. LED fremstillingsprocessen er stadig ganske kompliceret.
Men, eksperter anslår, at lysdioderne vil spille en afgørende rolle inden for fem til ti år, herunder i private hjem, primært fordi de bruger 80 procent mindre energi end almindelige pærer, endvidere så først og fremmest fordi LED er meget alsidigt. Således giver det kompakte design nye og spændende belysningsløsninger.

Ønsker du at prøve det allerede, så prøv om du kan finde anvendelse for dem til fx skrivebordsbelysning, spotlys på væggene eller ovnbelysning.

Dog skal du være opmærksom på nogle få forholdsregler:


1) Værdi for pengene pris / ydelse

God økonomi er ikke ensbetydende med energibesparende lamper med LED-teknologi. Dette gælder både 230- og 12- Volt systemerne: Lamperne producerer faktisk meget lidt lys, men tests viser dog, at de dyrere produkter også giver bedre resultater. Den højere pris kan altså retfærdiggøre investeringen.

2) Farver og lyseffek

De LED produkter der findes på markedet varier. Fra varm hvid (3000 Kelvin nedenfor), ca neutral hvid (3.000 til 5.300 Kelvin) til den kølige blålige dagslys hvid (7.200 Kelvin). Desuden kan de fleste af lysdioder klare sig bedre i farve gengivelse, end traditionelle energibesparende lamper.

3) Levetid

High-power LED med maksimal lyseffekt har en levetid på omkring to til tre år. Ifølge producenten vil LED lamper i husholdningerne have 15.000 til 50.000 timers drift. Sidstnævnte værdi er dog temmelig usandsynlig. Lysdioder stopper ikke pludselig med at virke, men bliver gradvist svagere.
I øvrigt skal du huske, at de er ufølsomme over for stød.

4) Køb pærerne på nettet

Ligesom mange andre produkter, kan du sparer mange penge ved at købe LED lyskilderne på nettet. Jeg har personligt gode erfaringer med NettoBuild.dk.

Du kan se deres store udvalg af LED pærer på – Jem og Fix

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*