Hvad koster det at låne penge?

Årlige omkostninger i procent (ÅOP): er en måde at sammenligne omkostningerne ved et lån. Selvom det ikke er perfekt, det giver dig en god standard for de procentvise omkostninger på forskellige lån. Denne side dækker det grundlæggende i ÅOP, hvorfor du ikke kun skal kigge på ÅOP.

Hvorfor bruge ÅOP?
Lad det være sagt med det samme – lån og omkostninger kan være forvirrende. Smarte långivere kan citere en masse forskellige tal, som betyder forskellige ting.
For at mindske forvirringen, skal alle långivere iflg. dansk lovgivning fortælle hvad den årlige omkostning (ÅOP) er for lånet.

Læser du Leasy’ reklamer, så vil du opdage at de skilter med deres ÅOP for samtlige af deres afbetalingstibud. Typisk vil Leasy kræve en ÅOP på 25-30% , hvilket betyder at den nye PC bliver op imod 60-90% dyrere, end hvis du havde købt den kontant.
Forbrugerne vælger dog alligevel at købe produkter på afbetaling hos Leasy, hvilket kan vække undren når man tænker på, hvor mange penge de egentlig kommer til at betale i den sidste ende.
Husk at kigge på den ÅOP og de samlede kreditomkostninger ved lånet, da det fortæller dig hvor meget du sparer ved at købe varen kontant. Mangler du penge til den lækre bærbar, så vent hellere med at købe den til du har sparet op, du sparer på denne måde 60-90% af indkøbsprisen.


Hvad er ÅOP?
Med ÅOP kan du vurdere de årlige omkostninger ved et lån, i form af en procentsats. Hvis dit lån har en ÅOP på 16%, så betaler du 16 kroner per 100 kroner du låner hvert år, i hele lånets løbetid. Det betyder naturligvis også at du skal vælge lånet med den lavest ÅOP, det er ihvertfald hovedreglen, der er dog et par ting du skal være opmærksom på.

ÅOP – Et begreb med begrænsninger

Desværre, er ÅOP ikke den hele sandhed, der kan være andre faktorer som du bør tage med i overvejelserne inden du vælger lån. Det er vigtigt at vide, om ÅOP indeholder alle udgifter ved lånet eller blot rentetilskrivningerne. Det hjælper ikke at du vælger et lån med en lav ÅOP, hvis du til gengæld skal betale et højt stiftelsesgebyr og månedlige PBS afgifter.

Du kan ikke blindt stole på ÅOP, når du skal vurdere et lån. Du er nødt til at se på hver enkelt beregning og alle udgifter i forbindelse med dit fremtidige lån for, at vurdere om du får en konkurrencedygtig låneaftale.

Desuden skal du se på det store billede – du skal vide hvor længe du har behov for lånet. Et lån med kortere afdragsperiode, vil typisk være væsentlig billigere end et lån der afdrages over mange år.
MEN husk at et stort stiftelsesgebyr vil se lille ud, når du afdrager over mange år, da omkostningen jo splittes ud på mange år.