Sådan investerer du dine penge bedst

Investering
Sådan skaber du en formue i fremtiden

Først og fremmest – tillykke med at du er begyndt at interessere dig for investering. Investering er den mest sikre vej til at skabe rigdom over tid. Vi vil på sparet-er-tjent.dk hjælpe dig med at komme i gang med at investere.

Men før du sætter dine hårdt tjente penge enten hox Saxo Bank, Nordnet eller andet investeringsværktøj, så har du brug for en grundlæggende forståelse hvordan det virker. Vi beskriver i denne artikel de grundlæggende måder at tjene penge på investeringer.

Aktier

Aktier er en investering i en virksomheds fremtidige indtjening og succes. Når du investerer i en virksomheds aktie, så køber du en lille del af virksomheden.

Obligationer

Minder en del om at låne penge ud til andre. Ved at købe en obligation låner du penge ud til en virksomhed eller staten. Det er oftest ikke forrentet så højt, men obligationer er en mere sikker investering

Indeks fonde

Investerings fonde er et investerings værktøj der meget effektivt balancerer din samlede beholdning af aktier, da risikoen spredes på flere virksomheder. Investering på den sikre måde.

ETF’er

Exchange trade fonde. Bliver handlet på samme måde som aktier.

Du skal vælge den måde at investere på, som passer bedst til dig som privat investor. Du skal overveje din personlige stil, dit budget og ikke mindst hvad du kan tåle at tabe (risiko budget).

Aktiv eller passiv – Stil ?

Hvor meget tid skal du bruge for at starte med skabe en formue?

Er du single eller småbørnsforælder? – og har du dyre forbrugslån eller er du gældfri? Din livssituation er afgørende for hvordan du skal forvalte din opsparing.

Passiv investering

FordeleUlemper
Simpelt, nemt at starteDu køber gennemsnittet
Du er passiv og tjener pengeDu opnår mindre afkast
Skattefordele, lagerbeholdning
Mindre risiko (og afkast)
Den passive investering

Aktiv investering

FordeleUlemper
Væsentlig større afkastMere arbejde
Chance for at ramme plet = gevinstStørre risiko
Gør det selv = stor indsigtKræver research
Ikke for alle
Den aktive investering

Dit budget – hvad kan du undvære ?

Hvor mange penge kan du undvære i hverdagen, og hvor meget er du villig til at riskere at tabe? Enhver investering kan falde på jorden, og give dig et tab, ligesom du kan ende med en gevinst.

Som en tommelfinger regel, skal du aldrig investere for penge som du skal bruge igen inden for en overskuelig tidshorisont. Det er rigtigt dumt, at skulle sælge sine aktier, blot fordi der kommer en uforudset udgift.

Du starte en opsparing i aktier for meget små penge, faktisk kan et par hundreder kroner gøre en forskel på sigt. Hos Nordnet kan du starte en såkaldt månedsopsparing, hvor du uden kurtage kan starte en opsparing med en bred spredning mod aktier på verdensplan. Vores erfaring med månedsopsparingen hos Nordnet er, at det er et særdeles attraktivt produkt for især den grønne investor, som gerne vil prøve kræfter med aktiemarkedet uden de store risici og omkostninger.

Når du køber aktier skal du huske, at der vil være omkostninger til banken eller aktieplatformen, som fx Saxo bank eller Nordnet. Der er konkurrence på kurtagen, og det er således ikke så simpelt at gennemskue hvor det er billigst. I skrivende stund har Saxobank en meget attraktiv prismodel, som vil være attraktiv for langt de fleste investorer.
På grund af kurtagen, skal du være opmærksom på, ikke at have for mange handler i enkelt aktier, da det simpelthen bliver dyrt i det lange løb.

Start med lave et husholdningsbudget, så du kender dine faste leveomkostninger og husk du skal have en nødopsparing til når bilen pludselig skal på værksted. Når du har lagt et detaljeret budget, så kan du begynde overveje hvor meget der skal investeres. Det vil være meget individuelt, og afhænger dybt af dit behov for andre indkøb og livsstil.

Se også: Budget – genvejen til en bedre økonomi

Risikovillig eller “livrem og seler”

Hvor stor en risiko er du villig til tage? Og har du aftalt spilleregler med din kæreste eller ægtefælle?

Ikke alle investeringer lykkedes og tilsvarende jo større chance for gevinst, jo større risko for tab. Kort fortalt ingen gevinst uden risiko.

Du skal finde din egen balance mellem risiko og afkast, hvor du er tryg og kan sove om natten. Er du den super forsigtede type, så skal du måske overveje en høj grad af obligationer, og så accepterer et noget lavere afkast over tid.

Eller er du risikovillig, og tryg ved at aktiemarkederne går op og ned, men gennemsnitlig sikrer en årlig forretning på 6-8%.

Eller måske er det bedre med strategi, hvor du køber lidt aktier og kombinerer med obligationer.