Rødvin som investering

At sætte dine penge i fine franske vine kan blive din ultimative investering. Når din samling af bordeaux eller bourgogne vine stiger i værdi, har du mulighed for at score en god fortjeneste. Skulle de falde i pris, kan du drukne dine sorger ved at drikke dem og nyde den gode smag.

I de senere år, har vin investorerne dog ikke haft grund til at sørge, de har derimod tjent rigtig mange penge på deres vin investering, fordi priserne er steget kraftigt. En Château Latour fra 1990, er steget med 1400% – her kan det danske C20 aktie indeks slet ikke være med.
LÆS OGSÅ: Sådan investerer du i rødvin

Det er naturligvis ikke alle vine der kan præsentere så voldsomme prisstigninger som Château Latour. Men vineksperter anslår, at de forventede årlige afkast på en portefølje af kvalitets vin over en femårig periode stiger cirka 15 procent, hvilket gør vin til fornuftig investering. Der er ingen garanti for et så stort afkast som i begyndelsen af 1990’erne – men hvis du er grundig i din research og søger råd hos eksperter kan du øge oddsene betydeligt.

Det første spørgsmål du skal stille dig selv, er hvilket vin dyrkningsområde du bør gå efter? Nogle vil måske blive fristet af de nyere vinlande – som Sydafrika, Australien, Californien og Chile som har fremragende vine – mens andre har et godt øje til Spanien eller Italien. Men Frankrig er stadig eksperternes ubetingede favorit.

I Frankrig er der en lang række områder at vælge imellem, men rød bordeaux er stadig det bedste investeringsobjekt – hvor det gælder om at købe de bedste vine fra de bedste årgange.

I Bordeaux-området, betyder det at du skal koncentrere dig om de fem top producenter, nemlig Château Latour, Château Lafite Rothschild, Château Mouton-Rothschild, Château Margaux og Château Haut-Brion. Med hensyn til årgange, så brug Internettet til at forske, og læs anerkendte vineksperters anbefalinger.

Der god chance for en fordobling af prisen inden de næste 7-8 år, der er enorm efterspørgsel efter de bedste bordeaux årgange, især fra Asien og Østeuropa, som sandsynligvis står for 80 procent af salget. Kinesiske købere er særligt interessante i disse år, og de har især smag for Lafite Rothschild og Mouton-Rothschild.

Hvis du ønsker at udforske en alternativ vin region, er den mest oplagte kandidat Bourgogne. De fineste vinproducenter i regionen er kendt som “domaines”, og blandt de allerbedste er Domaine Rousseau, Domaine Cathiard og Domaine de la Romanée-Conti. Inden for rammerne af hvert domaine vil der være flere vine og de bedste burgundies konkurrere med den bedste bordeaux i pris.

Købsprisen for en god vin kan måske virke voldsom for den grønne investor, men iflg. vin eksperter sker den største værditilvækst i de tidlige år af en vins liv. Hvis du ønsker at komme ind på den nederste trin af prisstigen, skal du købe en primeur vin, det vil sige i sommeren efter det år, hvor druerne er høstet. Du modtager dog først de købte flasker efter 2½ år efter at druerne er blevet høstet. Den lange ventetid gør at primeur metoden, selv om den er potentielt lukrativ, også en temmelig stor satsning, da årgangen kan nå at blive upopulær.

Ligesom du bruger en investeringsekspert når der investeres i aktier, så skal du som vellykket vin investor bruge professionel hjælp fra en ekspert, for at opnå konsekvente afkast af dine vinkøb.
Køb flaskerne i original træemballage, hvis muligt, trækasserne holder værdien af vinen langt bedre.

Hvis du har råd til det, er det fornuftigt at købe mindst fem kasser, og forvent at holde på din vin investering i mindst fem år. Sørg altid for, at du har de rette oplysninger om oprindelse og opbevaring. Vinens historie er vigtig, når du sælge det.

En yderligere fordel ved at investere i fine vine, er, at du ikke skal betale skat af en eventuel fortjeneste, i modsætning til overskuddet på aktier.