Er der kød i kødpølsen?

Fødevarer er ikke altid det som du tror – faktisk er der mange producenter der snyder på vægtskålen, vi kender alle sammen historien om kyllingerne der bliver pumpet med vand og solgt som naturmarineret.

Når du læser varedeklarationerne i supermarkedet kan du nemt blive overrasket – producenter sparer hvor de kan. Hvad siger du for eksempel til leverpostej hvor der kun er 30% lever i, eller kødpølse lavet på kødrester fra knogler og brusk!!


Hvad er lovens krav til fødevarer?

Iflg. Fødevarestyrelsen skal der være et minimum antal % af fx kakao i chokolade, før det retsmæssigt må kaldes chokolade. Herunder kan du se hvor mange procent der skal være i forskellig slags madvarer.

Syltetøj og marmelade

Når du køber jordbærmarmelade fra Den fabrik eller Skælskør (LÆS OGSÅ: Skælskør flytter produktionen til Polen), så skal indholdet af frugt være mindst 60% frugt.

Frugtgele skal indeholde mindst 45 procent frugt, resten må gerne være sukker og stivelse!

Hvor meget frugt i frugtjuicen
Juice skal indeholde mindst 50% frugtsaft fra frugter. Producenterne har mange krumspring for, at dække over at der er et højt vandindhold i juicen, så læs etiketten grundigt inden du køber.

Chokolade

Den lyse mælkechokolade skal indeholde 18 % mælk og ikke under 30% kakaobønner – mørk chokolade skal derimod være lavet på mindst 43% ren kakao.

Definition på vekao:
Chokolade er en ret besynderlig definition, desværre er det et af de produkter der snyder flest forbrugere, eftersom ”chokolade” der ikke overholder lovens mindstekrav blot kaldes vekao.
Desværre skiltes der sjældent med det ringe indhold af kakao, forbrugerne snydes til at tro at vekaoen er chokolade!

Ungernes favorit – Kødpølsen
Her gælder det virkelig om at kigge sig grundigt for, eftersom der ikke længere findes kvalitetskrav til indholdet af kød i kødpølse. Producenterne skal dog skilte med indholdet af kød i kødpølsen, og som en fingerregel skal du kun købe kødpølsen hvis indholdet af kød er mindst 65% kød.

Danskernes favorit – Leverpostejen

Heller ikke leverpostej behøver at indeholde en bestemt mængde lever, producenterne skal blot fortælle hvad der er i varen.
Du skal aldrig købe en leverpostej, med mindre der er mindst 1/3 del lever i, bliver leverprocenten lavere bliver kvaliteten uanstændig.